Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mamu-keskustelulle kritiikkiä: "Puhutaan kymmenistä, vaikka pitäisi puhua miljoonista"

31.3.2011 14.54

Anu-Elina Lehti

Pohjois-Afrikasta Eurooppaan suuntautuva muuttoaalto on kiihtynyt kevään kansannousujen aikana. YK:n mukaan liki 320 000 ihmistä on paennut Libyasta sen naapurimaihin Egyptiin, Tunisiaan, Algeriaan ja Nigeriaan. Suuri osa paenneista on Libyassa työskennelleitä siirtotyöläisiä.

Italia on pyytänyt EU:ta varautumaan myös Eurooppaan suuntautuvaan massiiviseen muuttoaaltoon. Pelkästään Etelä-Italiaan on Pohjois-Afrikan levottomuuksien vuoksi tullut lyhyessä ajassa noin 20 000 ihmistä.

Valtioneuvoston EU-sihteeristön erikoisavustaja Kalle Kekomäki sanoo, että suomalaisesta maahanmuuttokeskustelusta puuttuu suhteellisuudentaju.

"Suomessa puhutaan kerjäläisongelmasta, vaikka kyse on vain muutamasta kymmenestä ihmisestä. Samaan aikaan Norsunluurannikolla miljoonat ihmiset joutuvat pakenemaan kotiseudultaan", Kekomäki sanoi torstaina Ulkopoliittisen instituutin järjestämässä tilaisuudessa.

EU:n eteläisimmät maat haluaisivat jakaa siirtolaistaakkaa muille EU-maille. Pohjoisemmat EU-maat, Suomi mukaan luettuna, ovat suhtautuneet asiaan nihkeästi. Taakanjaon sijasta Suomi on vienyt Pohjois-Afrikkaan humanitaarista apua 1,3 miljoonan euron edestä. Ketomäki pitää summaa pienenä ja toivoo avun kasvavan tulevaisuudessa.

maahanmuutto 
Viite