Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Komissio ei kuullut Mankala-kantelijoita

29.11.2012 11.29

Anu-Elina Lehti

EU-komissio on päättänyt lopettaa tutkimukset suomalaisten voimayhtiöiden käyttämästä omakustannushinnoittelusta, niin sanotusta Mankala-mallista. Kaksi suomalaista yksityishenkilöä teki asiasta kantelun EU-komissiolle. Heidän mukaansa Mankala-malli on EU-direktiivien vastainen.

Komissio perusteli tutkinnan lopettamista sillä, ettei se ollut saanut kantelun tehneiltä Matti Korhoselta ja Pekka Harjulta pyytämiänsä lisätietoja. Korhosen mukaan komissio ei ole lähestynyt kantelijoita millään tavalla.

”Komissiosta ei ole kuulunut mitään, ei yhtään puhelinsoittoa tai sähköpostia”, Korhonen sanoo.

Hän aikoo kirjoittaa komissiolle vastineen.

Myös vihreiden europarlamentaarikot Satu Hassi ja Heidi Hautala tekivät yli kaksi vuotta sitten kirjallisen kysymyksen Mankalasta EU-komissiolle. Kysymyksessä Hassi ja Hautala pyysivät selvittämään, onko omakustannehintaisen sähkön myyminen osakkaille laillista. Hautala siirtyi kantelun jälkeen pois europarlamentista kehitysministeriksi.

Hassin mukaan Suomen julkisuudessa on sekoitettu meppien tekemä kirjallinen kysymys ja yksityishenkilöiden kantelu.

Hassin mukaan nyt näyttää kuitenkin siltä, että komissio ei halua astua Mankala-periaatteella toimivien ydinvoimatuottajien varpaille ja yrittää naamioida poliittista päätöstä neutraaliksi.

Hassi aikoo pyytää komissiolta vastausta siihen, mitä sellaisia kysymyksiä komissio on esittänyt Korhoselle ja Harjulle, joihin se ei ole saanut vastausta.

Mankala-periaate on energiayhtiöiden toimintatapa, jossa useat pienet sähkönkäyttäjät yhdessä perustavat voittoa tuottamattoman osakeyhtiön voimalan rakentamista ja operointia varten. Osakkaat rahoittavat laitoksen rakentamisen ja ylläpidon. Vastavuoroisesti ne saavat rakennetusta laitoksesta sähköä omakustannushintaan.

Hassin mukaan Mankala-periaate on peiteltyä osingonjakoa ja sitä kautta veronkiertoa.

Mankala-nimi on peräisin Helsingin Energian Mankala-nimisestä vesivoimalasta Kymenlaakson Iitissä.
Viite