Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Yuriy Soshnikov / Istockphoto

Tietä siileille! Marjaverkon liepeiden pitäisi olla riittävän korkealla, että siilit mahtuvat kulkemaan alitse. Yuriy Soshnikov / Istockphoto

Tietä siileille! Marjaverkon liepeiden pitäisi olla riittävän korkealla, että siilit mahtuvat kulkemaan alitse.

Marjaverkot ja siimat rampauttavat eläimiä

14.8.2008 11.11

Vihreä Lanka

Korkeasaaren eläinhoitolaan Helsinkiin on tuotu viime päivinä ruuhkaksi asti marjaverkkoihin sotkeutuneita luonnonvaraisia lintuja ja siilejä. Siimamaisen ohut vihreä verkko kiertyy helposti eläinten raajojen ympärille, viiltää ihoa ja estää verenkierron.

"Marjaverkon pitäisi olla niin näkyvä, että linnut ymmärtävät sen verkoksi. Siilejä auttaa se, ettei verkon lievettä vedetä maahan asti, vaan se kiinnitetään 30 senttimetrin korkeudelle", neuvoo Korkeasaaren eläinlääkäri Eeva Rudbäck.

"Viitseliäs puutarhuri voi rakentaa marjapensaiden suojaksi huput metalliverkosta. Parin sentin silmäkoko on riittävän pieni, ettei rastas saa siitä päätään läpi."

Rudbäck kehottaa tarkistamaan marjaverkot päivittäin, jotta mahdolliset verkkoon juuttuneet eläimet voidaan irrottaa ajoissa.

Eläimiä kiusaavat myös kalastajien rannoille hylkäämät siimat.

”Olemme joutuneet lopettamaan paljon vesilintuja, jotka ovat rantavedessä liikkuessaan sotkeutuneet siimoihin ja puristuksiin jääneeseen jalkaan on tullut kuolio", Rudbäck harmittelee.

Eläinhoitola kehottaa kalastajia korjaamaan pois luonnosta ylimääräiset ja rikkoutuneet siimat, koukut, verkot ja katiskat.
Viite