Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Liikennettä.
Turhan tuettua? Anni Sinnemäki käynnisti keskustelun kilometrikorvauksista.SXC

Turhan tuettua? Anni Sinnemäki käynnisti keskustelun kilometrikorvauksista.

Martti Korhonen torjuu kilometrikorvauksien leikkaamisen

6.8.2010 11.32

Saija Räsänen

Vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki kehottaa miettimään, maksetaanko henkilöautoilijoille liian suuria kilometrikorvauksia.

Sinnemäki pelkää, että yksityisautoilusta maksettavat kilometrikorvaukset karsivat joukkoliikenteen suosiota. Leikkausajatuksesta kertoo aamun Helsingin Sanomat.

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas) pitää yksityisautoilun kilometrikorvausten leikkauksia ongelmallisina, jos samaan aikaan supistetaan myös joukkoliikennettä rahapulassa.

"Kilometrikorvauksien leikkaaminen ei kulje käsi kädessä junavuorojen ja lentoliikenteen vähennysten kanssa ", sanoo Korhonen.

Korhonen ei usko, että kilometrikorvaukset olisivat tällä hetkellä ylimitoitettuja, vaan että ne korvaavat olemassa olevan kulurakenteen. Joukkoliikenteen leikkauksia perustellaan Korhosen mukaan rahalla, mikä ei ole hänen mielestään täysin uskottavaa.

"Voihan sitä kysyä, miten huomattavasti köyhempi Suomi onnistui järjestämään joukkoliikenteen", Korhonen sanoo.

Liikennevaliokunnan jäsen Mikko Alatalo (kesk) ymmärtää autoilijoita, jos muuta keinoa liikkua ei löydy.

"Sinnemäen ajatus on kaunis, mutta olen ammatiltani myös taiteilija, ja joudun liikkumaan paljon ympäri Suomea. Joka paikkaan ei vain pääse joukkoliikenteellä", Alatalo sanoo.

Alatalo haluaisi suosia erityisesti raideliikennettä. Suurkaupungeissa autoilla ajavat eivät kuitenkaan saa Alatalon siunausta.

"Kilometrikorvaukset eivät saa olla rahan hankinnan keino. Jos niillä tehdään rahaa, se panee kysymään, onko touhussa mitään mieltä", Alatalo sanoo.

Kilometrikorvauksia maksetaan tällä hetkellä 45 senttiä kilometriltä. Viime vuonna kilometrikorvauksia nosti verohallinnon mukaan reilut 900 000 suomalaista.

liikenne  yksityisautoilu 
Viite