Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Matkalla Arkadianmäelle

3.10.2013 13.26

Lasse Leipola

Kesän ja alkusyksyn aikana neljä kansalaisaloitetta on saanut nimienkeruun onnistuneesti päätökseen. Sen sijaan esimerkiksi perustuloa ajanut aloite jäi kauaksi 50 000 nimen tavoitteesta.

Eduskuntaan eteneviin aloitteisiin kerätyt kannatusilmoitukset menevät ensin Väestörekisterikeskuksen tarkistettavaksi. Järkeä tekijänoikeuslakiin ja Ruotsi valinnaiseksi -kampanjat odottavat nyt, että saavat vahvistuksen siitä, että nimet on kerätty oikein.

”Määrä voi muuttua jonkin verran, mutta se pysyy yli viidenkymmenentuhannen. Kun vahvistus on saatu, katsotaan todennäköisesti muiden aloitteiden kanssa sopiva ajankohta, ettei kaikkia kolmea viedä samaan aikaan eduskuntaan”, sanoo Vapaa kielivalinta ry:n Heikki Orsila.

Tahdon 2013 -kampanja odottaa vielä viimeisiä kannatusilmoituksia postitse. Sen jälkeen varmistusta hyväksyttyjen nimien määrästä on odotettava noin kuukausi. Tavoitteena on kuitenkin saada aloite toimitettua eduskuntaan vielä tämän vuoden aikana.

”Yritämme tavata mahdollisimman monta kansanedustajaa ja varmistaa, että he tietävät, että aloite on tulossa sekä mitä se sisältää ja mitä se ei sisällä”, puheenjohtaja Senni Moilanen sanoo.

Myös Järkeä tekijänoikeuslakiin -kampanja aikoo avata syksyn aikana aloitteen sisältöä tarkemmin.

”Tarkoituksena on nostaa eri teemoja esiin, sillä aloitteessa on niin monta eri osaa, että niistä on syytä keskustella myös erikseen. Syksyn aikana järjestetään tilaisuuksia muun muassa aloitteen vaikutuksista opetus- ja tutkimustoimintaan, rangaistuksien muuttamisesta sekä korvausten kohtuullistamisesta”, aloitetta ajavan Avoimen ministeriön Joonas Pekkanen sanoo.

Pakkoruotsista luopumista ajava kampanja ei aio ryhtyä lobbaamaan kansanedustajia vaan keskittyy vaikuttamaan ihmisiin. Orsilan mukaan ajatuksena on, että tavallisten kansalaisten mielipide tulee ratkaisemaan kielikysymyksen vaalien ja mielipidekeskustelun kautta. Hänen mukaansa kampanjan tähtäimessä ovatkin jo seuraavat eduskuntavaalit.

Neljäs 50 000 nimen rajaan yltänyt aloite esittää muutoksia energiatodistuslakiin. Sen osalta nimienkeruu jatkuu vielä ensi viikolla.

tasa-arvo  tekijänoikeudet  pakkoruotsi  kansalaisaloite 
Viite