Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Meksikossa kuollut Jyri Jaakkola oli Uusi Tuuli-yhdistyksen asialla

29.4.2010 11.23

Anu-Elina Lehti

Keskiviikkona aseellisessa hyökkäyksessä Etelä-Meksikossa kuollut kansalaisaktivisti Jyri Jaakkola oli hankematkalla Uusi Tuuli-yhdistyksen lähettämänä.

Uusi Tuuli-yhdistyksen puheenjohtaja Inka Mäkiö kertoo, ettei yhdistys ole vielä ehtinyt analysoida, mitä Jaakkolan kuolema merkitsee yhdistyksen toiminnalle.

"Tämä koskettaa meitä henkilökohtaisesti. Hän oli monille meistä hirmu hyvä ystävä ja tämä on suuri menetys. Kun toivumme ensijärkytyksestä, alamme pohtia mitä tämä merkitsee yhdistykselle ja miten siihen reagoimme."

Mäkiön mielestä on ikävää, että Meksikon alkuperäiskansan ongelmat saavat huomiota näin surullisella tavalla.

"Meksiko-hanke on ollut Uudessa Tuulessa käynnissä jo pian neljä vuotta. Nyt Jyri sai kuolemallaan sille enemmän huomiota kuin mitä me yhdistyksenä olemme pystyneet saamaan näiden vuosien aikana."

Mäkiön mukaan meksikolaisen alkuperäiskansojen asiat ovat ollut yhdistykselle tärkeitä jo pitkään. Aktivismi ei Mäkiön mielestä ole muuttunut vaarallisemmaksi kuin ennen.

"Tietääkseni tämä on ensimmäinen kerta kuin suomalainen aktivisti tapetaan väkivaltaisesti hyökkäyksessä. Edellisen kerran ulkomaalainen tarkkailija kuoli Meksikossa alkuperäiskansojen taisteluissa vuonna 2006."

Suomalaisten ja meksikolaisten ihmisoikeustarkkailijoiden saattue oli matkalla San Juan Copalan alueelle Meksikon Oaxacan osavaltiossa. Saattueen kulku pysäytettiin kiviesteillä, minkä jälkeen heidän kimppuunsa hyökättiin tuliasein.

Meksikolaisen uutissivuston mukaan autojonossa oli mukana 50 ihmistä, joka koostui kansainvälisistä ihmisoikeustarkkailijoista, toimittajista ja opettajista.

Oaxacan osavaltiossa on kamppailtu pitkään alkuperäisväestön oikeuksista.

Mielenilmaus ja muistohetki Meksikon lähetystön edustalla tänään torstaina kello 15. Muistohetki järjestetään Turussa samaan aikaan purjelaiva Estellellä.

aktivismi 
Viite