Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Juha Honkonen

Risteily avattu. Tuija Brax, Reinhard Bütikofer ja risteilyisäntä, puoluesihteeri Panu Laturi.Juha Honkonen

Risteily avattu. Tuija Brax, Reinhard Bütikofer ja risteilyisäntä, puoluesihteeri Panu Laturi.

"Meneillään on kolmas teollinen vallankumous"

5.11.2011 16.28

Juha Honkonen

Vihreiden puolueristeilyyn hotelli Vantaassa lauantai-iltana osallistuva Saksan vihreiden entinen puheenjohtaja, europarlamentaarikko Reinhard Bütikofer kertoi tilaisuuden aluksi, että hänen mielestään Euroopassa on meneillään kolmas teollinen vallankumous.

"Teollisuudessa siirrytään voimakkaasti ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavaan teknologiaan niin, että sosiaalinen, taloudellinen ja kulttuurinen kehitys turvataan", Bütikofer sanoi.

"Kasvua pitää olla, mutta kestävää sellaista."

Saksa päätti loppukeväällä, että maa luopuu vuoteen 2022 mennessä ydinvoimasta ja korvaa sen uusiutuvalla energialla.

Ensimmäinen teollinen vallankumous alkoi höyrykoneen keksimisen jälkeen 1700-luvun lopulla ja toinen rautatien yleistyessä 1800-luvun lopulla.

Bütikoferin mielestä se, että tällä viikolla alettiin varautua Kreikan eroon euroalueesta, tekee kriisistä entistäkin vaarallisemman.

Keskusteluun osallistuivat myös kansanedustaja Tuija Brax (vihr) ja puolueen presidenttiehdokas ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Haavisto.

Haaviston mukaan on mahdollista, että Eurooppa jakautuu jopa kahtia etelän ja pohjoisen välillä. Pohjoisessa, johon Suomikin kuuluu, voisi tulevaisuudessa olla oma rahaliitto.

"Ajattelin Javier Solanan aikana, ettei EU voi mennä enää pahempaan suuntaan. No, olin väärässä", Haavisto viittasi euron kriisiin. Risteily-yleisö nauroi.

Solana toimi Euroopan unionin yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkeana edustajana sekä Euroopan unionin neuvoston ja Länsi-Euroopan unionin pääsihteerinä 1999–2009.

Brax päätti keskustelun kolmeen vaatimukseen:

"Tarvitsemme parempaa demokratiaa, parempaa hallintoa ja paremman presidentin!"

Se sai yleisön ja Haaviston hymyilemään.

vihreät  puolueristeily 
Viite