Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

FIMR / Henry Söderman

Save Aranda! Merentutkimusalus Aranda Pohjois-Atlantilla. FIMR / Henry Söderman

Save Aranda! Merentutkimusalus Aranda Pohjois-Atlantilla.

Merentutkimuksen pilkkominen oli kova pala vihreille

11.12.2008 9.10

Jukka Vahti

Eduskunta päätti keskiviikkona lakkauttaa Merentutkimulaitoksen, mutta päätös ei syntynyt helposti.

Hallituksen esitys hyväksyttiin äänin 86–67. Äänestyksestä oli poissa peräti 46 kansanedustajaa.

Päätös tarkoittaa, että Merentutkimuslaitoksen toiminnot jaetaan Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen kesken.

Hallitusrintama pysyi kasassa kohtuullisen hyvin. Hallituksen esitystä vastaan äänesti yksi vihreiden, yksi Rkp:n ja yksi Ahvenanmaan edustaja.

Vihreistä hallituksen esitystä vastusti Erkki Pulliainen. Vihreiden 14 hengen eduskuntaryhmästä kuusi oli poissa.

"Tässä hankkeessa ei ole pienintäkään järjen hiventä. Minulla ovat sisukset kiehuneet koko sen ajan, kun olen kuullut tästä asiasta", Pulliainen sanoo.

Pulliainen toteaa, että äänestyksestä poissaoleviksi merkittiin yllättävän paljon kansanedustajia siihen nähden, kuinka moni kuitenkin oli salissa fyysisesti paikalla.

Vihreiden kansanedustaja Johanna Sumuvuori myöntää suhtautuvansa laitoksen lakkauttamiseen kriittisesti, vaikka äänestikin sen puolesta. Hän kannatti esitystä myös asiaa käsitelleessä liikenne- ja viestintävaliokunnassa.

"Vihreille oli tärkeää saada valiokunnan mietintöön lausuma, jossa sanotaan selkeästi, että hallitus selvittää myös mahdollisuudet perustaa esitystä laajempi Merikeskus Viikkiin", Sumuvuori sanoo.

Pulliaisen mukaan merentutkimuksen yhdistäminen Viikin Merikeskukseen on ainoa järkevä vaihtoehto.

"Sellainen pitää ehdottomasti ajaa läpi, jos vihreät ovat seuraavissa hallitusneuvotteluissa mukana."

Oppositiopuolueet Sdp, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit ovat vastustaneet Merentutkimuslaitoksen jakamista muun muassa siksi, että merentutkimuksen budjettivalta siirtyisi Ilmatieteen laitokselle ja Ympäristökeskukselle.

"Toimintojen hajautuessa budjettiasioita on jatkossa vaikeampi seurata. Tätä varten valiokunnan mietintöön haluttiin myös lausunnot merentutkimusalus Arandan rahoituksen turvaamisesta sekä merentutkimuksen kehittämistä ja rahoitusta seuraavan työryhmän perustamisesta", Sumuvuori sanoo.

Merentutkimuslaitos lakkautetaan tämän vuoden loppuun mennessä. Sen nykyisistä toiminnoista Itämeren kemian ja biologian tutkimus siirtyy Suomen ympäristökeskukseen. Itämeren fysikaalinen tutkimus puolestaan siirtyy Ilmatieteen laitokselle.

Juttua on päivitetty Erkki Pulliaisen kommenttien osalta 11.12.2008 klo 12.48.




Viite