Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Merimetsokanta hupeni tänä vuonna ennätysvauhtia

12.8.2010 11.23

Saija Räsänen

Pesivien merimetsojen määrä on vähentynyt kuluvana vuonna kymmenellä prosentilla, kertoo Suomen ympäristökeskus. Syiksi arvellaan poikkeuksellisen kylmää talvea, edelliskesäistä häirintää ja merikotkan lisääntynyttä saalistusta.

Laittomia merimetsojen pesien hävittämisiä havaittiin kuudessa yhdyskunnassa. Yhteensä tuhottiin noin 500 pesää Loviisassa, Kemiönsaarella, Länsi-Turunmaalla, Luvialla, Porissa ja Merikarvialla. Merimetsojen määrä väheni nyt ensimmäistä kertaa, vaikkakin kasvu on hidastunut koko 2000-luvun. Keskimäärin kanta on kasvanut vuosittain 62 prosentilla vuosina 2000-2009.

Kannan kasvua havaittiin 13 yhdyskunnassa. Suurimmat merimetsoyhdyskunnat pesivät nyt Luvialla, Länsi-Turunmaalla ja Kirkkonummella. Lähes 80 prosenttia merimetsoista pesii tätä nykyä suojelualueilla.

Muut linnut hyötyvät ympäristökeskuksen mukaan merimetsoyhdyskunnan antamasta suojasta petoja, kuten minkkiä, vastaan. Esimerkiksi ruokkilinnut suosivat merimetsoyhdyskuntia pesimäpaikkoina, ja tänä kesänä löydettiin uusi uhanalaisen etelänkiislan pesimäyhdyskunta merimetsokoloniasta itäiseltä Suomenlahdelta.

monimuotoisuus  linnut 
Viite