Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jari Kostet

Repoveden kansallispuisto.
Kansallisaarre. Repoveden kansallispuisto on yksi Metsähallituksen luontopalvelujen ylläpitämistä kohteista.Jari Kostet

Kansallisaarre. Repoveden kansallispuisto on yksi Metsähallituksen luontopalvelujen ylläpitämistä kohteista.

Metsähallituksen kassaa uhkaa miljoonien rokotus

10.9.2010 8.35

Mari Valkonen

Metsähallituksen luontopalvelujen rahoitusta saatetaan leikata yhteensä kolmella miljoonalla eurolla.

Valtiovarainministeriö ehdotti jo kesällä luontopalveluille tämänvuotista pienempiä määrärahoja. Vihreän Langan tietojen mukaan hallitus esittää yhteensä kolmen miljoonan euron lisäleikkausta: kaksi miljoonaa vähenisi ympäristöministeriöltä tulevasta rahoituksesta ja miljoona maa- ja metsätalousministeriön puolelta.

Yhteensä luontopalveluiden rahat kahdesta ministeriöstä vähenevät ensi vuonna noin 15 prosentilla tämänvuotisesta, mikäli eduskunta hyväksyy hallituksen budjettiesityksen. Esitys julkistetaan tänään perjantaina.

Keskustalainen ympäristöministeri Paula Lehtomäki sanoo, että määrärahojen väheneminen ei johda henkilöstön irtisanomisiin. Sen sijaan monenlaisia muita ”uudelleenjärjestelyitä” on tulossa.

Esimerkiksi luontopalveluiden toimipisteiden käyttöasteet pitää ministerin mukaan syynätä tarkasti.

”Luontopalveluissa on osittain sellaisia toimintoja, joita on syytäkin katsoa kriittisesti, että jatketaanko niitä maailman tappiin. Pitää perata, miten laaja toimipisteverkosto on, ja selvittää, onko kovinkin vähällä käytöllä toimivia paikkoja paljon.”

Metsähallituksen luontopalvelut työllistää yli 500 henkilöä, joista 68 prosenttia on vakituisessa työsuhteessa. Henkilöstö on hajallaan ympäri maata – pääkonttorissa Vantaalla työskentelee vain viisi prosenttia luontopalvelujen väestä. Lehtomäen mukaan leikkauksia yritetään osittain paikata lisäämällä työllistämisrahoja.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka sanoo, että määrärahoja joudutaan leikkaamaan, jotta rahaa riittäisi uusiutuvan energian tukemiseen ja liikenneinvestointeihin.

”Leikkauksia oli odotettavissa, sillä jos johonkin lisätään, niin se on jostakin muualta pois. Ympäristöministeriöhän sai elvytysrahaa hurjasti, mutta perinteiseen tapaan valtiovarainministeriön mielestä meidän pitäisi pystyä nipistämään luonnonsuojelupuolelta.”

Mutta miksi molempien ministeriöiden lisäleikkaukset kohdistuvat juuri luontopalveluihin? Siihen Pokka ei osaa vastata. Maa- ja metsätalousministeriön apulaisosastopäällikkö Liisa Saarenmaa arvelee, että muual- ta ei juuri ole mistä säästää.

Nimettömänä pysyttelevä virkamies pelkää, että määrärahojen leikkaukset ovat osa laajempaa ympäristöhallinnon alasajoa. Ympäristöministeri pitää väitettä perättömänä.

metsät 


Lisää aiheesta:Viite