Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Ilmaa maasta.
Kenen hallinnassa? Metsähallituksen kohtalosta ei ole vielä tehty päätöstä.SXC

Kenen hallinnassa? Metsähallituksen kohtalosta ei ole vielä tehty päätöstä.

Metsähallituksen kohtalo on edelleen avoinna

15.10.2009 10.19

Jukka Vahti

Metsähallituksen uudistamista valmisteleva työryhmä ei ole päässyt yksimielisyyteen Metsähallituksen tulevasta organisaatiomallista.

Yleisradion haastattelema metsäneuvos Liisa Saarenmaa maa- ja metsätalousministeriöstä sanoi torstaina, että työryhmä olisi päätynyt siihen, että metsähallituksesta tehdään valtion erityisyhtiö, jonka olisi tarkoitus aloittaa osakeyhtiönä 2012. Metsähallitus yhtiöitetään EU:n kilpailulainsäädännön vuoksi.

Erityisyhtiö olisi kokonaan valtion omistama ja sitä ohjaisi maa- ja metsätalousministeriö.

Ympäristöministeriötä työryhmässä edustava ylimetsänhoitaja Pirkko Isoviita kuitenkin sanoo, että valmisteluryhmässä ei ole asiasta yksimielisyyttä.

"Valmisteluryhmässä on keskustelu mallista, johon kyllä sisältyy erityisyhtiö, mutta rinnalla on myös virasto. Keskustelua on käyty koko ajan siitä, miten Metsähallituksen tehtävät voitaisiin asianmukaisesti jakaa yhtiön ja viraston välillä", Isoviita sanoi Vihreälle Langalle.

Metsähallituksen liiketoimintoja on suunniteltu siirrettäväksi niitä varten perustettavaan erityisyhtiöön. Luontoväki on kuitenkin toivonut, että esimerkiksi Metsähallituksen nykyisiä luontopalveluja siirrettäisiin tehtävää varten perustettavaan virastoon.

"Jos tämä Ylen uutinen tarkoittaisi sitä, että olisi pelkkä erityisyhtiö, niin sellaisesta ei kyllä ole edes keskusteltu", Isoviita sanoo.

Metsähallituksen tällä hetkellä hoitamista 12 miljoonasta hehtaarista 5 miljoonaa on metsätalouden käytössä. 7 miljoonaa hehtaaria on nykyisen luontopalveluyksikön vastuulla muun muassa suojelualueina, eikä niistä pyritä saamaan tuottoja.

Työryhmän on tarkoitus saada työnsä valmiiksi marraskuun aikana. Tämän jälkeen asiasta pyydetään lausunnot muun muassa ympäristöjärjestöiltä.

Metsähallituksen yhtiöittämisen on pelätty siirtävän valtion omistamia maa- ja vesialueita erityisyhtiön hallintaan ja tekevän esimerkiksi nykyisin ilmaisista retkeilypalveluista maksullisia.

metsät 
Viite