Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Metsähallitus viivyttää GTK:n kairauksia Käsivarressa – onko tutkimus sittenkin malminetsintää?

28.3.2013 12.29

Hanna Eriksson

Käsivarren Lapissa koetellaan nyt uuden kaivoslain toimivuutta. Vastakkain ovat valtion liikelaitos Metsähallitus ja valtion tutkimuslaitos Geologian tutkimuskeskus GTK.

Metsähallitus kertoi tänään torstaina, ettei se myönnä GTK:lle tutkimuslupaa mailleen Käsivarren Lappiin. Metsähallituksen mukaan GTK:n suunnitelmat vastaavat laajuudeltaan ja toimiltaan malminetsintää. Metsähallitus vaatii, että GTK hakee alueelle malminetsintälupaa Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta Tukesilta. Uuden kaivoslain mukaan pelkkä maanomistajan lupa ei riitä malminetsintään.

Metsähallitus toteaa tiedotteessaan, että se on pyytänyt GTK:ta selvittämään työ- ja elinkeinoministeriöstä ja Tukesilta periaatteita, jotka erottavat GTK:n perustutkimuksen malminetsinnästä.

"Jos Metsähallitus myöntäisi GTK:n anoman tutkimusluvan, Metsähallitus käytönnössä vetäisi rajan siihen, mikä on tutkimustoimintaa ja mikä malminetsintää. GTK:n suunnittelemat toimet, esimerkiksi koekairauksien laajuus, vastaavat malminetsintää", Metsähallituksen Lapin luontopalvelujen aluejohtaja Jyrki Tolonen toteaa Metsähallituksen tiedotteessa.

Tolosen mukaan Metsähallitus ei voi myöntää lupaa maanomistajan tutkimuslupana. Uuden kaivoslain mukaiset prosessit, kuten saamelaisten virallinen kuulemismenettely, tapahtuvat vain, jos lupa käsitellään malminetsintälupana.

GTK:lla on alueelle kaivoslain mukainen varaus. Se voi tehdä suunnittelemansa tutkimukset, jos saa malminetsintäluvan Tukesilta.

Lappi  Käsivarsi  malminetsintä  Metsähallitus  GTK 
Viite