Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Billy Lindblom / Wikimedia (CC-BY)

Metsähanhi.
Rennompi syksy. Metsähanhien ei tarvitse ensi syksynä väistellä luoteja tai hauleja.Billy Lindblom / Wikimedia (CC-BY)

Rennompi syksy. Metsähanhien ei tarvitse ensi syksynä väistellä luoteja tai hauleja.

Metsähanhi rauhoitetaan ainakin vuodeksi

2.6.2014 12.04

Sammeli Heikkinen

Metsähanhen metsästys kielletään Suomessa maa- ja metsätalousministeriön asetuksella ainakin vuodeksi. Ministeriön asetus on menossa lausuntokierrokselle ja se tulee voimaan uuden metsästysvuoden alussa eli heinä-elokuun vaihteessa.

MMM perustelee täyskieltoa hanhikannan 1990-luvulta jatkuneella voimakkaalla taantumisella. Neuvottelevan virkamiehen Sami Niemen mukaan päätös syntyi ministeriössä, kun metsähanhen metsästysaikoihin kahtena viime vuotena tehdyt rajoitukset eivät olleet pysäyttäneet kannan heikkenemistä.

Asetusluonnoksen mukaan metsästys kielletään vuodeksi, mutta tämä ei tarkoita Niemen mukaan sitä, että hanhia saisi välttämättä ampua taas ensi vuoden syksyllä.

"Seuraamme tilannetta ja kannan kehitystä. Samalla lausunnolle meni metsähanhen kannanhoitosuunnitelma, jossa edellytetään tiettyjä toimenpiteitä, ennen kuin metsästys voidaan taas sallia."

Hoitosuunnitelman mukaan esimerkiksi metsähanhen pesimäalueet on selvitettävä ja poikastuotantoarviota tarkentaa. Myös metsästyksen sääntelyä on parannettava. Niemen mukaan paljon riippuu myös hanhilajin kansainvälisestä hoitosuunnitelmasta, joka on tarkoitus saada valmiiksi ensi vuonna.

Korjattu 2. kappaleen viimeinen virke klo 13.50.

metsästys  linnut  metsähanhi 
Viite