Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Stora Enso

Ei paperiksi. Veroale pois ja rahaa uusien tuotteiden kehittämiseen, sanoo tutkija. Stora Enso

Ei paperiksi. Veroale pois ja rahaa uusien tuotteiden kehittämiseen, sanoo tutkija.

Metsäveroalelta lähti pohja

13.11.2008 10.08

Noora Jussila

Metsäteollisuudelle suunniteltu verohelpotus pitäisi perua. Tätä mieltä on tutkija Jakob Donner-Amnell Metsäalan tulevaisuusfoorumista Joensuun yliopistosta.

"Verohelpotukseen kaavaillulla summalla saataisiin metsäalalla aikaan paljon muutakin", Donner-Amnell sanoo.

Hänen mukaansa nykyisen paperintuotantoon keskittyneen metsäteollisuuden tukemista tärkeämpää olisi tukea uusia tuotteita.

"Ongelma on kysynnässä ja tuotantorakenteessa."

Työministeri Tarja Cronbergin (vihr) mukaan verohelpotuksen perumiseen ei ole syytä.

"Tässä tilanteessa verohelpotuksen peruminen vaikuttaisi erikoiselta, sillä kyse on vain puutullien lykkäämisestä. Verohelpotuksen tarkoitus on taata puun saatavuus ja motivoida suomalaisia puunomistajia myymään puuta", Cronberg sanoo.

Donner-Amnellin mukaan Venäjän päätös lykätä tammikuulle kaavailtuja puutullien korotuksia ei juurikaan vaikuta Suomen metsäteollisuuteen, koska metsäteollisuus on jo ehtinyt varautua siihen, että puutullit tulevat voimaan.

"Lisäaikaa tämä varmasti antaa, mutta Stora Enso ja Metsä-Botnia ovat jo sanoneet, ettei tämä vaikuta päätöksiin ja lomautuksiin."

Myöskään Cronbergin mielestä puutullien lykkääntyminen ei käytännössä vaikuta Suomen metsäteollisuuteen. Hänen mukaansa lykkääminen on Venäjän puolelta lähinnä symbolinen ele ja reagointia myös siihen, että Venäjän talous on taantumassa.

"Metsäteollisuudessa on ollut pääasiassa muita ongelmia kuin puun saatavuus. Puutullit ovat vain poliittinen lisäongelma. Niillä ei ole metsäteollisuuden päätöksiin mitään merkitystä tällä hetkellä", Cronberg sanoo.

Donner-Amnellin mukaan metsäyhtiöiden varautuminen puutulleihin on ollut kovin hätäistä ja lykkääntymisestä koituva lisäaika tarjoaa mahdollisuuden tehdä asioita järkevämmin.

"Esimerkiksi Stora Enso on ostanut Venäjältä tänä vuonna niin paljon puuta, että he pitävät tauon, ennen kuin ostavat kotimaista. Nyt on valtavasti puuta, vaikka vasta äsken oli hirveä pula. Tämä kertoo siitä, miten vaikeasti ennakoitava metsäala ja puukauppa on."

Donner-Amnell epäilee, että kun mahdollisuus ostaa halpaa puuta Venäjältä säilyy, se laskee puun hintaa kotimaassa. Hänen mukaansa puun käyttö tulee vähenemään talouden taantuman vuoksi.

"Pellervo arvioi, että puun käyttö vähenisi viidenneksellä ensi vuonna. Siihen puuntarpeeseen löytyy ratkaisu hyvin Suomestakin."

Juttua on päivitetty 13.11.2008 klo 11.30.

metsäteollisuus 
Viite