Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Mustikka.
Super-mustikka. Mustikka on yksi Suomen luonnon suosituimmista marjoista.SXC

Super-mustikka. Mustikka on yksi Suomen luonnon suosituimmista marjoista.

Mielenilmaus Arkadianmäellä: Evira kieltämässä superfoodin?

16.11.2011 7.35

Lasse Leipola

Suomen luontaisterveyden liitto luovuttaa kansanedustajille tänään keskiviikkona selvityspyynnön Eviran tulkinnasta, jonka mukaan superfood-termiä ei enää saisi käyttää marjatuotteiden yhteydessä.

”Tämä on ristiriidassa esimerkiksi elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen Sapuska-hankkeen kanssa, jonka tavoittelee suomalaisille marjoille superfood-statusta”, Suomen luontaisterveyden liiton tiedotteessa todetaan.

Järjestö muistuttaa, että esimerkiksi kymmenen marja-alan yrityksen tavoitteena on rakentaa suomalaisille marjoille superfood-status.

”Miten hanke on mahdollista toteuttaa maassa, jossa on kielletään puhumasta elintarvikkeiden ja ravintolisien terveysvaikutuksista? Monet yritykset ovat joutuneet Eviran toimesta sulkemaan nettisivunsa ja poistamaan terveystiedon sivuiltaan. Eviran toimet vaikuttavat negatiivisesti koko terveystuotealaan ja sen työllisyyteen.”

Järjestön mukaan Eviran toiminta vaarantaa myös kansanperinteen ja kokemusperäisen terveystiedon jakamisen suomalaisille.

”Terveyskaupoissa ei enää voi kertoa tuotteiden terveysvaikutuksista, vaikka niistä olisi tieteellistä näyttöä. Terveyskaupoissa on laaja tietämys rohdosvalmisteista ja ennaltaehkäisevästä terveydenhoidosta.”

Eviran verkkosivuilla kiistetään, että superfood-termin käyttö olisi kielletty.

”Evira ei ole kieltänyt kyseisen termin käyttöä. Sen sijaan Evira on katsonut, että mikäli kyseistä termiä käytetään elintarvikkeiden markkinoinnissa, termin yhteyteen tulee liittää terveysvaikutuksen täsmentävä terveysväite”, sivuilla todetaan.

Eviran mukaan linjaus perustuu EU-säädöksiin.

Juttua on päivitetty kello 11.25 lisäämällä siihen Eviran kanta.

ruoka 
Viite