Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mielikuvat pakolaisvyörystä ohjaavat maahanmuuttomielipiteitä

28.5.2010 11.40

Saija Räsänen

Lähes kaksi kolmasosaa eli  63 prosenttia suomalaisista vastustaa ajatusta, että Suomea kehitettäisiin ulkomaalaisia houkuttelevammaksi maaksi, selviää Yle Uutisten tänään perjantaina julkaistusta kyselystä.

Perussuomalaisten äänestäjistä 82 prosenttia katsoo, ettei Suomea tulisi kehittää ulkomaalaismyönteisemmäksi, kun vihreiden äänestäjistä 65 prosenttia kannattaa täysin tai osittain Suomen kehittämistä ulkomaalaisille houkuttelevammaksi.

Rasismia tutkineen Veronika Honkasalon mukaan jyrkentyneet mielipiteet selittyvät viimeaikaisella julkisella maahanmuuttokeskustelulla. Mielipiteitä ohjaa esimerkiksi romanialaiskerjäläisten saama negatiivinen julkisuus.

"Nyt on vallalla sellainen kuva, että Suomeen hyökyy maahanmuuttajia ihan virtanaan, ja keskustelua leimaa uhkakuvien lietsonta", Honkasalo sanoo.

Honkasalo pitää maahanmuuttokeskustelua yksipuolisena. Tutkimuksissa keskitytään hänen mukaansa vain maahan tuloon ja turvapaikan hakijoihin, ei Suomessa jo asuviin ulkomaalaisiin ja heidän kotoutumiseensa.

Honkasalo ei pidä yllättävänä sitä, että perussuomalaisten jälkeen Suomen kehittelemistä houkuttelevammaksi vastustavat eniten keskustan ja sosiaalidemokraattien kannattajat.

"Tulos linkittyy hyvin demareiden viimeisimpiin ulostuloihin, joissa vaaditaan työperäisen maahanmuuton hillintää", Honkasalo sanoo.

Taloustutkimuksen Yle Uutisille tekemään kyselyyn osallistui 2399 vastaajaa.
Viite