Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

"Mies, kypärä ja rynnäkkökivääri eivät enää riitä"

28.9.2010 15.42

Saija Räsänen

Vihreä kansanedustaja Pekka Haavisto sanoo, että puolustusvoimien kaluston uusiminen, jota Risto Siilasmaan työryhmä esittää, on kannatettava tavoite. Ryhmän raportti Suomalainen asevelvollisuus julkistettiin tänään tiistaina.

Haaviston mukaan nykyaikaisessa sodankäynnissä isketään strategisiin kohteisiin ja lamaannutetaan energia- ja tietoverkkoja. Tällaisiin uhkiin vastaaminen vaatii entistä kehittyneempää maanpuolustusta.

"Siilasmaan ryhmäkin on havainnut tämän toteamalla, että pelkkä mies, kypärä ja rynnäkkökivääri eivät enää riitä. Toisaalta Siilasmaan raportti päivittelee mitä tapahtuu, jos sodanajan sissiä ei löytyisikään joka neliökilometriltä", kommentoi Haavisto tiedotteessaan.

Kiinnostavina ehdotuksina Haavisto pitää lyhimmän palvelusajan leikkaamista neljään kuukauteen ja kutsuntoja naisille.

Raportissa maanpuolustustahto liitetään nykyiseen asevelvollisuusjärjestelmään. Tämä on Haaviston mukaan virhe, sillä useissa maissa, joissa toimii ammattiarmeija, myös maanpuolustushenki on korkealla.

Vihreiden Johanna Sumuvuori pitää erikoisena sitä, että raportissa korostetaan vahvasti asevelvollisuuden yhteiskunnallisia oheisvaikutuksia. Raportissa painotetaan muun muassa syrjäytymisen ehkäisemistä.

"Fyysisen kunnon paraneminen ja armeijan käymisen rasvaprosenttia alentava vaikutus on niin ikään huomioitu. Sen sijaan nykyisten turvallisuusuhkien edellyttämän suorituskyvyn ja sodankäynnin muutosten syvällisempää analysointia ei raportista juuri löydy", Sumuvuori toteaa tiedotteessaan.

Vasemmistoliiton Annika Lapintie on pettynyt Siilasmaan raporttiin. Tiedotteessaan hän varoittaa, että iskukykyisen ydinjoukon kouliminen vaatii miljardiluokan hyökkäysaseiden hankintoja.

Lapintie ei myöskään kannata lyhimmän palvelusajan lyhentämistä neljään kuukauteen.

"Tämä tekisi nykyisestä kahdentoista kuukauden siviilipalveluksesta selkeästi rangaistuksenomaisen. Vastaava palvelusajan lyhennys on saatava myös siviilipalvelukseen", Lapintie sanoo tiedotteessaan.

armeija 
Viite