Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Jan Andersson.
Politiikka on taas politiikassa. Jan Anderssonin mukaan poliitikon saa kiihtymään kysymällä, onko poliitikko oikeasti sitä, mitä väittää olevansa.Mikael Ahlfors

Politiikka on taas politiikassa. Jan Anderssonin mukaan poliitikon saa kiihtymään kysymällä, onko poliitikko oikeasti sitä, mitä väittää olevansa.

Viimeinen tentti edessä: Mikä kysymys ratkaisee kuntavaalit, Jan Andersson?

25.10.2012 6.59

Hanna Eriksson

Ylen vaaliväittelyitä vetävä toimittaja Jan Andersson haluaa keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän nyrkin pöytään.

Miten puoluejohtaja voittaa vaaliväittelyn?

”Haastamalla rohkeasti muut: menemällä tulta päin! Johtajan pitää käydä terävää, argumentoivaa vuoropuhelua. Poliitikoilla on aika hyvin asiakysymykset hallussa, mutta väittelytekniikka ei. Nyt poliitikot istuvat tuppisuina tai huutavat toistensa päälle.”

Kuka puoluejohtajista pärjää tv:n vaaliväittelyissä parhaiten ja kuka huonoiten?

Jutta Urpilainen (sdp) on parantanut viime vuosina todella paljon esiintymistään ja puhetapaansa. Hän pärjää nyt erinomaisen hyvin. Huonoiten pärjää Juha Sipilä (kesk). Hän antaa itsestään löysän kuvan. Yritysjohtaja, joka valittiin keskustan johtoon, loistaa poissaolollaan. Sipilän pitäisi olla jämäkämpi, antaa selviä vaihtoehtoja ja lyödä nyrkkiä pöytään.”

45 minuuttia -ohjelman tutkimuksen mukaan puolueille annettiin epätasa-arvoisesti puheaikaa presidentinvaalien alla. Onko Yle parantanut tapansa?

”Jaamme vuorot perstuntumalla. Meillä ei ole sekuntikelloa eikä tule olemaan. Istuva pääministeri saa muita enemmän puheaikaa, koska annamme journalistisin perustein hänen vastata haasteisiin, joita ammutaan vasemmalta ja oikealta. Emme suosi ketään. Puheajasta urputtajat voivat keskittyä terävöittämään omaa sanomaansa.”

Mikä kysymys ratkaisee nämä vaalit?

”Ehdottomasti ratkaisevat aiheet ovat kuntauudistus sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus, josta ei näytä tulevan lasta eikä p:tä. Miten poliitikot hoitavat nämä kaksi toisiinsa liittyvää kysymystä?”

Mikä on ensimmäinen ajatuksesi kuntavaalien jälkeisenä aamuna?

”Säilyykö Kauniainen itsenäisenä? Asun Kauniaisissa.”

Viimeinen puheenjohtajien yhteinen vaalitentti lähetetään Ylellä tänään torstaina kello 21.05–23.05.
Viite