Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Juha-Pekka Honkanen

Sebastian Tynkkenen.
vapaus vakaumukseen. ”Perussuomalaiset on ollut se yhteisö, jossa olen saanut olla oma itseni niin suuntautumiseni kuin vakaumukseni suhteen”, sanoo perussuomalaisten nuorten toiminnanjohtaja Sebastian Tynkkynen.Juha-Pekka Honkanen

vapaus vakaumukseen. ”Perussuomalaiset on ollut se yhteisö, jossa olen saanut olla oma itseni niin suuntautumiseni kuin vakaumukseni suhteen”, sanoo perussuomalaisten nuorten toiminnanjohtaja Sebastian Tynkkynen.

Mikä on joulun sanoma, Sebastian Tynkkynen?

13.12.2013 7.19

Jukka Vahti

Olet perussuomalaisten nuorten toiminnanjohtaja ja kertonut julkisesti olevasi biseksuaali ja uskovainen. Oletko kokenut suuntautumisesi vuoksi syrjintää?

”Perussuomalaiset on ollut se yhteisö, missä olen saanut olla oma itseni niin suuntautumiseni kuin vakaumukseni suhteen. Biseksuaalisuus tiedetään puolueen puheenjohtajaa myöten, mutta sillä ei ole ollut mitään väliä. PS-Nuorten kolmesta työntekijästä kaksi kuuluu seksuaalivähemmistöihin.”

Minkälainen on sukupuolivähemmistöjen asema Suomessa?

”Siinä missä homon oikeus identiteettiinsä alkaa vihdoin olla itsestäänselvyys suurimmalle osalle suomalaisista, sukupuolivähemmistöt ovat vielä monelle iso kysymysmerkki. Kysypä, mitä eroa on transsukupuolisella, transvestiitilla tai vaikkapa transgenderillä, ja saat vastaukseksi mutinaa. Asia ei ole ollut marginaalisuutensa vuoksi paljon esillä, ja siksi liian monella on negatiivinen suhtautuminen sukupuolivähemmistöihin ja varsinkin sukupuolenkorjausleikkaukseen. Se näkyy esimerkiksi työnhaussa ja kaduilla. Pitäisi olla selvää, ettei näin isoilla asioilla kukaan halua pelleillä, vaan kyse on ihan oikeasti siitä, että ihminen haluaa olla oma itsensä.”

Mikä on paras keino sukupuolivähemmistöjen aseman parantamiseksi?

”En osaa antaa kattavaa vastausta tähän kysymykseen. Täytyy alkaa perehtyä teemaan haastattelun jälkeen. Alkuun tulee mieleen, että perustuslain yhdenvertaisuuspykälän ilmaisua voitaisiin selventää niin, että siitä on helposti löydettävissä myös sukupuolivähemmistöt koko skaalalla. Rajaa ei tulisi siis vetää vain sukupuolenkorjausleikkauksen tehneisiin.”

Olet Uskovaiset homot -verkoston vetäjä. Miksi homoseksuaalisuus on monille seurakunnille vielä 2010-luvullakin niin vaikea pala?

”Vertaan homokysymystä aikanaan käytyyn naispappeuskeskusteluun, joka alkaa jo laantua. Ympäristön paineen takia monelle on kova paikka lähteä rohkeasti tutkimaan Raamattua konteksti huomioon ottaen. Pelätään uskottavuuden murtumista. Totuus kuitenkin kestää koettelun.”

Kumpi on itsellesi tärkeämpi väline oikean ja väärän määrittelyyn: laki vai kristinusko?

”Kristinusko erilaisine suuntauksineen pitää sisällään vastakkaisia näkemyksiä, joten olisi parempi puhua henkilökohtaisesta vakaumuksesta tai moraalikäsityksestä. Se määrittää oikean ja väärän, ja sen pohjalta muotoillaan lait ja säädökset. Jos lait eivät vastaa omaa arvopohjaa, on parempi pyrkiä muuttamaan niitä demokratian kuin kansalaistottelemattomuuden keinoin.”

Mikä on joulun tärkein sanoma?

”Jumala rakasti ihmisiä ja lähetti poikansa meitä varten.”

Tahdon2013-kampanja luovuttaa kansalaisaloitteen tasa-arvoisen avioliittolain puolesta eduskunnalle tänään 13. joulukuuta. Sebastian Tynkkynen ei halunnut vastata kysymyksiin tasa-arvoisesta avioliittolaista eikä siitä, eroavatko hänen omat ja puolueen mielipiteet vähemmistöpolitiikasta toisistaan. Perussuomalaiset vastustavat tasa-arvoista avioliittolakia.

seksuaalivähemmistöt 
Viite