Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Eveliina Lundqvist.
Herätys. Eveliina Lundqvist toivoo, että hänen kirjansa saa ihmiset ottamaan vastuuta omasta ruokavaliostaan.Iiro Törmä

Herätys. Eveliina Lundqvist toivoo, että hänen kirjansa saa ihmiset ottamaan vastuuta omasta ruokavaliostaan.

Mikä yllätti eläintiloilla, Eveliina Lundqvist?

14.3.2014 6.32

Minna Suihkonen

Kirjoitit työharjoittelusi kokemuksista kirjan Salainen päiväkirja eläintiloilta. Mitkä olivat sinulle pahimpia yllätyksiä?

Se, miten väkivaltaisesti jotkut tilalliset kohtelivat eläimiä. Myös kipeitä ja siksi hitaasti liikkuvia eläimiä lyötiin, kun niiden haluttiin siirtyvän paikasta toiseen. Järkytyin myös tunteettomasta suhtautumisesta porsaiden kärsimyksiin kastraation yhteydessä. Puudutusta ei silpomisen yhteydessä käytetä.

Mistä eläinten huono kohtelu johtuu?

Tuottajat perivät usein tilan vanhemmiltaan ja turtuvat pienestä pitäen siihen, miten eläimiä kohdellaan. Perusongelma on, että eläimillä katsotaan olevan vain välinearvo, ei yksilöarvoa.

Mitä ongelmia tehotuotannosta seuraa eläinten hyvinvoinnin kannalta?

Kirjasta on nostettu esille sähköpiiskan käyttö. Satunnaista sähköiskujen antamista pahempaa eläimille on se, etteivät ne pääse toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistään. Esimerkiksi sioille olisi tärkeää päästä tonkimaan. Nykyisissä tuotanto-oloissa se ei onnistu.

Hoidit lypsylehmiä, kanoja, sikoja ja lampaita. Minkä eläinten olot olivat pahimmasta päästä, entä parhaasta?

Huonoimmat olot ovat kanoilla ja sioilla. Lehmillä ja lampailla on märehtijöinä tiloilla edes jotain tekemistä.

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusjärjestö väittää, että mustamaalaat tarkoitushakuisesti suomalaista eläintuotantoa. Mitä vastaat?

Eläinten kärsimykset eivät liity vain yksittäistapauksiin. Lähes joka tilalla vasikat erotetaan emostaan, porsaat kastroidaan ilman puudutusta ja emakoita pidetään kääntymisen estävissä häkeissä. On yksittäistapaus, jos näin ei toimita.

Miten toivot kirjasi vaikuttavan?

Toivottavasti se herättää keskustelua ja saa ihmiset ottamaan vastuun omasta ruokavaliostaan. Älä tue sitä, mitä et hyväksy!

eläinoikeudet 
Viite