Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / viHannes (CC-BY-SA)

Mikael Storsjö Eduskuntatalon portailla.
Polttopisteessä. Kansalaisaktivisti Mikael Storsjö kampanjoi helmikuussa Lex Nokiaa vastaan. Flickr / viHannes (CC-BY-SA)

Polttopisteessä. Kansalaisaktivisti Mikael Storsjö kampanjoi helmikuussa Lex Nokiaa vastaan.

Mikael Storsjö epäilee syytettään pelotteluksi

14.5.2009 10.15

Lasse Leipola

Kansalaisaktivisti Mikael Storsjö on saamassa syytteen laittoman maahantulon järjestämisestä. Hän epäilee, että syytteellä yritetään pelotella auttamishaluisia ihmisiä.

”Halutaan näyttää, että tällainen ihmisten auttaminen johtaa käräjille.”

Syytteestä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

”Tämä on hiukkasen outo juttu, sillä minulle ei ole vielä mitään syytettä toimitettu. Omituisesti nämä asiat pyörivät, kun Sanomissa tiedetään syytteestä ennen kuin se on toimitettu asianomaiselle”, Storsjö kommentoi Vihreälle Langalle.

Syyte koskee Storsjön mukaan kahta tapausta vuodelta 2007. Ensimmäisessä tapauksessa hän oli lentoasemalla ottamassa vastaan tšetšeenimiestä, joka oli tulossa perheensä luo Suomeen. Suomen viranomaiset ottivat kuitenkin miehen kiinni ja passittivat tämän Puolan kautta takaisin Tšetšeniaan.

”Ei kulunut vuottakaan, kun mies tuotiin Suomen valtion varoin taas maahan ja yhdistettiin perheeseensä. Tässä tapauksessa on hiukan humoristisiakin piirteitä, sillä aika paljon olisi säästynyt, jos hänen olisi annettu jäädä maahan ensimmäisellä kerralla”, Storsjö sanoo.

Toinen tapaus koskee tšetšenialaista kuoroa, jonka Storsjö oli kutsunut Suomeen esiintymään. Kuoron jäsenet hakivat Suomeen saavuttuaan turvapaikkaa, joka heille myös myönnettiin.

”Laitonta maahantuloa koskevan lain pitäisi kohdistua ihmiskauppaan. Laissa todetaan, ettei se koske tilannetta, jossa tekijä on toiminut humanitäärisistä syistä eikä ole saanut taloudellista hyötyä”, Storsjö sanoo.

Hänen mukaansa ulkomaalaisviraston päätökset osoittavat, että maahantulleet ovat olleet kansainvälisen suojelun tarpeessa ja että tilanteessa on toimittu humanitäärisistä syistä.

”Raha-asiani on käyty perusteellisesti läpi esitutkinnasta ja niistä huomaa, että en ole saanut mitään taloudellista hyötyä, vaan päinvastoin tästä on aiheutunut minulle kuluja”, Storsjö sanoo.

Hän uskoo, että oikeudenkäynnistä tulee vielä aikamoinen mediatapahtuma.

aktivismi 
Viite