Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Miksi Gasum vaihtaa maakaasua biokaasuun?

6.9.2013 9.16

Petra Piitulainen

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) myy Gasum Oy:lle raakabiokaasua, jota se tuottaa Suomenojan jätevedenpuhdistamolla. Gasum myy HSY:lle maakaasua, jota se tarvitsee lämmön ja sähkön tuottamista varten. Gasum käyttää biokaasun ympäristöystävällisyyttä mainonnassaan.

Miksi HSY myy biokaasun eikä käytä sitä itse, Helsingin seudun ympäristöpalveluiden jätevedenpuhdistuksen osastonjohtaja Tommi Fred?

”Suomenojan kaasumoottori alkaa olla elinkaarensa päässä. Koska Suomenoja lopettaa vuonna 2020, ei uusien investointien katsottu olevan järkeviä. Lisäksi koko ajan on ollut paineita siitä, että kaasua pitäisi tuottaa muuhunkin käyttöön.”

Mihin maakaasua käytetään?

 ”Tarvitsemme maakaasua lämmitykseen, koska koko laitos lämmitysjärjestelmineen on suunniteltu kaasulle. Idea ei ole se, että myydään biokaasu pois ja ostetaan saman verran maakaasua tilalle. Maakaasun tarve on paljon vähäisempi.”

Gasum ostaa HSY:lta biokaasua ja myy maakaasua tilalle. Miksi, Gasumin liiketoimintayksikön päällikkö Pasi Torri?

Suomenojan puhdistamo ei pysty käyttämään kaikkea tuottamaansa kaasua. Tällä tavoin biokaasu saadaan sataprosenttisesti verkkoon ja jätevesilaitos saa tarvittaessa kaasua lämmittämiseen. Talvikuukausina saattaa esimerkiksi tulla tällainen tarve.”

Biokaasun osuus on melko pieni Gasumin liiketoiminnassa. Miksi sitä käytetään niin näyttävästi mainonnassa?

”Biokaasussa on tulevaisuus, jota haluamme rakentaa. Tavoitteena on saada kaikki potentiaali käyttöön ja biojäte hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla.”

biopolttoaineet 
Viite