Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Aurinkopaneeli.
eteenpäin. Uusiutuva energia kehittyy jatkuvasti, vaikka uutisointi koskee usein ongelmia.SXC

eteenpäin. Uusiutuva energia kehittyy jatkuvasti, vaikka uutisointi koskee usein ongelmia.

Miksi ilmasto- ja päästöuutisointi on niin negatiivista?

17.4.2013 12.48

Lasse Leipola

Reaalimaailma menee ilmastonmuutoksen torjunnassa eteenpäin paljon nopeammin kuin poliittinen ohjaus ja ilmastopolitiikka, sanoo Aalto-yliopiston professori Raimo Lovio.

Hän muistuttaa hiilineutraalien kuntien Hinku-hankkeesta sekä nopeasti kasvavasta cleantech-liiketoiminnasta. Esimerkiksi LED-valaisintoimiala työllistää Suomessa jo 400 henkeä.

”Yrittäjät eivät jää odottamaan EU-säädäntöä vaan näkevät muutoksen ja toimivat”, Lovio sanoo.

Hänen mukaansa kyseessä on piilotrendi, josta puhutaan aivan liian vähän, kun uutisointi keskittyy ilmastonmuutoksen kiihtymiseen, uusiin hiilivoimaloihin sekä uusiutuvan energian ongelmiin.

”Positiivinen kehitys pitäisi tuoda esiin, koska se voi kannustaa ihmisiä tekemään enemmän. Maailma muuttuu, kun sitä yritetään muuttaa ja maailma on täynnä yritteliäitä ihmisiä.”

Lovion mukaan Suomessa on tapahtunut energiakäänne: ydinvoimalla ja uusiutuvilla tuotetaan jo enemmän energiaa kuin fossiilisilla ja turpeella, kasvihuonekaasupäästöt ovat selvästi alle Kioton tavoitetason eikä energian kokonaiskulutus ole kasvanut kymmeneen vuoteen. Tänä vuonna puu ohittaa öljyn maamme merkittävimpänä polttoaineena.

ilmastonmuutos 
Viite