Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Miksi suomalaisnuoren työnhakutuki käsitellään Ruotsissa?

14.3.2014 12.25

Sammeli Heikkinen

Suomalaiset nuoret voivat saada tukea työnhakuun toisista EU-maista. Tukimahdollisuus on kuitenkin tiedossa melko heikosti ja tukihakemus täytyy tehdä Ruotsin työvoimaviranomaiselle. Työ- ja elinkeinoministeriön Eures-koordinaattori Änisa Jansson vastaa Suomessa Eka Eures-työpaikkaa -ohjelman vetämisestä.

Kuinka pitkään mahdollisuus tukeen nuorille työnhakijoille on ollut?

”Syksystä 2013 lähtien.”

Minkä vuoksi pitää hakea Ruotsin työvoimaviranomaisen sähköisen palvelun kautta?

”Kyseessä on Euroopan komission kokeilu, jota toistaiseksi hallinnoidaan muutamissa EU-maissa. Ruotsin tarjoutuessa hallinnoimaan Suomenkin hakemuksia otimme tarjouksen vastaan. Mielestämme tämä järjestely on toiminut hyvin.”

Miksei tuesta ole puhuttu enemmän julkisuudessa?

”Olemme pyrkineet tavoittamaan 18–30-vuotiaat nuoret sekä pienet ja keskisuuret yrittäjät muun muassa somen, nettisivujen, oppilaitosten, nuorille suunnattujen messujen ja infotilaisuuksien sekä työnantajille kohdistetun uutiskirjeen kautta.”

Muuttuuko prosessi jossain vaiheessa niin, että tukea voi hakea Suomesta?

”Euroopan komissiolla on visio siitä, että tämänkaltaisesta tuesta tulisi pysyvä palvelu jokaisessa EU-maassa. Tällöin tukea voisi hakea Suomesta.”

Paljonko tukea voi saada?

”18–30-vuotias nuori voi saada tukea työhaastattelumatkaan 200–300 euroa riippuen etäisyydestä. Lisäksi saadessaan vähintään kuuden kuukauden työsopimuksen, nuori voi saada tukea uuteen maahan asettumiseen 600–1200 euroa maasta riippuen. Myös pienet ja keskisuuret yrittäjät voivat saada taloudellista avustusta, kun tarjoavat nuorelle työntekijälle esimerkiksi kielikoulutusta.”

nuoret 




Viite