Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Amu Urhonen.
Samalle viivalle. Amu Urhosen mielestä vammaiset ovat Suomessa vähäosainen marginaaliryhmä.Mikael Ahlfors

Samalle viivalle. Amu Urhosen mielestä vammaiset ovat Suomessa vähäosainen marginaaliryhmä.

Miksi vastustat sikiöseulontoja, Amu Urhonen?

5.12.2011 6.55

Jukka Vahti

Vammaisten asemasta pamfletin kirjoittanut Amu Urhonen patistaa Suomea vahvistamaan YK:n vammaissopimuksen.

Tuoreessa Kompastuksia-pamfletissasi sanot, että vammaisilta ei yleensä odoteta mitään. Millainen vammaisten asema on Suomessa?

”Vammaiset ovat vähäosainen marginaaliryhmä. Tutkimusten mukaan vammaiset ihmiset ovat keskimääräistä köyhempiä, huonommin koulutettuja ja esimerkiksi eduskunnan kokoonpanosta näkee, että vammaiset ihmiset ovat harvoin mukana päätöksenteossa.”

Miten vammaisten asemaa voisi parantaa?

”Olisi tärkeää ratifioida YK:n vammaissopimus, vaikka siinä ei olekaan uusia ihmisoikeuksia. Koska nyt kaikki oikeudet eivät toteudu vammaisten kohdalla, olisi tärkeää ratifioida paperi, joka velvoittaisi oikeuksien toteutumiseen.”

Miten suomalaisten asenteet vammaisia kohtaan eroavat asenteista ulkomailla?

”Esimerkiksi ruotsalaiset ja englantilaiset suhtautuvat vammaisiin suomalaisia enemmän subjekteina, itsenäisinä ja yhdenvertaisina ihmisinä. Entisen Neuvostoliiton maissa taas tulee olo, että olen yhtäkkiä lakannut olemasta. Siellä ei edes haluta nähdä vammaisia.”

Iso osa vammaisista haluaisi käydä töissä, mutta töitä ei löydy. Mitä asialle pitäisi tehdä?

”Työnantajien asenteita pitäisi muuttaa ja pitäisi jakaa oikeaa tietoa siitä, mitä vammaisen ihmisen palkkaaminen tarkoittaa. Työvoimaviranomaisten pitää katsoa ihmisten vahvuuksia eikä vain sitä, mihin he eivät pysty.”

Vastustat sikiöseulontoja etkä suostunut niihin itsekään oman raskautesi aikana. Miksi?

”Se on rotuhygieniaa. Olen sitä mieltä, että seulontojen pitäisi olla nykyistä aidommin valinta. Tällä hetkellä tuntuu, että se on ennemmin sääntö. Ajatellaan, että vammaisuus on niin paha asia, että se pitää kaikin keinoin karsia. Seulontoihin menee todella paljon rahaa, joka voitaisiin käyttää esimerkiksi vammaispalveluihin.”

Pamfletissasi kerrotaan, että Belgiassa vammaiset saavat julkisella rahoituksella prostituutiopalveluita. Pitäisikö tällainen malli tuoda Suomeen?

”Ei. Sehän perustuu ajatukseen, että vammaiset eivät muuten saa. Kyllähän minäkin olen saanut, siitä on ihan todisteita (nauraa ja katsoo vieressä istuimessa haastattelua seuraavaa seitsemän kuukauden ikäistä vauvaansa). Ajatus siitä, että vammaiset ovat niin säälittäviä, etteivät muuten saa seksiä, on loukkaava.”

Mikä on viimeksi yllättänyt sinut ihmisten suhtautumisessa pyörätuoliisi?

”Monet ystäväni sanovat, että heille tulee outo olo minun kanssani kaupungilla liikkuessaan, kun kaikki tuijottavat. Itse en sitä enää huomaa. Mutta ilahdun aina siitä, kuinka lapset ovat vilpittömän kiinnostuneita tutustumaan pyörätuoliin. Omakin lapseni ottaa pyöristä kiinni ja tutkiskelee eri kulmista eikä pidä sitä yhtään pelottavana.”
Viite