Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

facebook.com

Verkkoyhteisö. Monien muiden maiden tapaan Suomen antifasisteilla on oma Facebook-ryhmä. facebook.com

Verkkoyhteisö. Monien muiden maiden tapaan Suomen antifasisteilla on oma Facebook-ryhmä.

Militantti antifasismi rantautui Suomeen

19.3.2009 15.41

Anu-Elina Lehti

Antifa Suomi -niminen militanttinen ryhmä on aloittanut toimintansa Suomessa. Facebookissa toimivassa suljetussa ryhmässä on 57 jäsentä.

”Tämä ryhmä on tarkoitettu antifasisteille, jotka ovat valmiita toimimaan militantisti fasismia ja rasismia vastaan. Rasistiset pahoinpitelyt yleistyvät eikä poliisi ota tosissaan skinheadien ja muiden natsien aiheuttamaa uhkaa. On aika yksilöiden nousta ylös ja toimia aktiivisesti fasismia vastaan!”, kirjoitetaan ryhmän Facebook-sivulla.

Turussa perustettu Antifa Suomi ei halunnut kommentoida Vihreälle Langalle toimintaansa mitenkään.

Militantti antifasismi syntyi 1930-luvulla Saksassa, missä liike heräsi 1980-luvulla uudestaan henkiin. Tuolloin skinheadit alkoivat järjestelmällisesti pahoinpidellä maahanmuuttajia Saksojen yhdistyessä.

Antifasismin kannattajien yhtenäiseen pukukoodiin kuuluvat mustat vaatteet ja hupparit.

”Militantti antifasismi saattaa ruokkia uusnatsismia entisestään. Skinheadien rekrytointia auttaa, jos on olemassa selkeä vastapuoli, jonka kanssa voi rähinöidä”, Vinon pääsihteeri Jehki Härkönen sanoo.

Härkösen mukaan Suomi oli pitkään ainoa Euroopan maa, jossa ei ollut toimivaa antifasistista yhteisöä.

”Olen ymmärtänyt, että tämä uusi ryhmittymä ei ainakaan vielä ole tehnyt mitään konkreettista. Vaikea siten sanoa, onko se oikeasti vakavasti otettavaa antifasismia.”
Viite