Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kobi Wolf

Alon-Lee Green.
Rauhaa. Israelilaisen vasemmistoaktivistin Alon-Lee Greenin mielestä Israelin siirtokunnissa tehtyjä tuotteita pitää boikotoida.Kobi Wolf

Rauhaa. Israelilaisen vasemmistoaktivistin Alon-Lee Greenin mielestä Israelin siirtokunnissa tehtyjä tuotteita pitää boikotoida.

Miltä tuntuu olla suosittua sotaa vastustava israelilainen?

26.8.2014 8.22

Lea Pakkanen

Alon-Lee Green, olet ollut mukana järjestämässä Gazan sotaa vastustavia mielenosoituksia ympäri maata Israelin juutalaisten ja arabien tasa-arvoisuutta ajavan vasemmistolaisen Hadash-puolueen joukoissa. Miltä tuntuu vastustaa sotaa, kun 95 prosenttia israelilaisista kannattaa sitä?

”Tunnen itseni eristäytyneeksi ja yksinäiseksi. Vastapainona on voimaantumisen tunne. Heinäkuun lopussa järjestämämme sodanvastainen mielenosoitus keräsi Tel Avivin Yitzhak Rabinin aukiolle 7000 ihmistä. Neljän masentavan sotaviikon jälkeen oli voimaannuttavaa saada kokoon suuri joukko ihmisiä, jotka ajattelevat samoin kuin minä.”

Israel on sotinut Gazaa vastaan nyt viisi viikkoa. Kuinka sota on näkynyt omassa elämässäsi?

Saksalainen kumppanini on ollut sodan aikaan Israelissa. Me paikalliset olemme kokeneet edelliset sodat ja pommiuhat, mutta kuunnellessani pommihälytyssireenejä tällä kertaa hänen kanssaan muistin, miten epänormaali tilanne Israelissa todella on. Tajusin, että elämäni on omituista.”

Kuinka Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti pitäisi ratkaista?

”Israelin on purettava kaikki Länsirannalle rakentamansa siirtokunnat ja lopetettava Gazan saarto. Kannatan kahden valtion muodostamista 1967 sovituille rajoille ja Jerusalemin jakamista kummankin pääkaupungiksi. Israelin on lisäksi neuvoteltava YK:n kautta ratkaisu rahallisista korvauksista palestiinalaispakolaisille.”

Onko se mahdollista?

”Kyse on politiikasta, valinnoista. Suurin osa israelilaisista ja palestiinalaisista kannattaa kahden valtion ratkaisua. Miksi jatkaa miehitystä, jos se vie kaikki israelilaisten verorahat? Miksi tukea siirtokuntia ja sotaa? Länsirannan miehitys ei koske vain miehitettyjä alueita. Se ulottuu joka ikiseen osaan israelilaista yhteiskuntaa. Missioni on vakuuttaa israelilaisille, että on heidän omien etujensa mukaista lopettaa miehitys ja sota.”

Israelin vasemmistoa on kritisoitu siitä, ettei se onnistu vastaamaan israelilaisten ykköshuoleen: turvallisuuskysymyksiin. Miten vastaat kritiikkiin?

”Usein vasemmisto löytää itsensä vastaamasta oikeistolaisen viitekehyksen kysymyksiin, kuinka vastata raketteihin tai terrorismiin. Minusta todellinen kysymys on: miksi olemme tässä jatkuvan konfliktin tilanteessa? Vastaus siihen on sota ja Länsirannan miehitys. Hamas ei ole nyt sen heikompi kuin sodan alkaessakaan. Sota muutaman vuoden välein ei muuta israelilaisten perusturvallisuutta miksikään. Ainoa tapa vapauttaa kansalaisemme jatkuvasta sodan uhasta on rauha.”

Mikä on kansainvälisen yhteisön rooli Israelin ja palestiinalaisten konfliktin ratkaisemisessa?

”On kaksinaamaista, että valtiot antavat Israelille aseita ja samalla kannattavat sodan ja miehityksen lopettamista. En ole kuitenkaan koko Israelin boikotoimisen kannalla. Maanmieheni eivät ansaitse rangaistuksia hallituksemme virheistä. Israelilaiset tuntevat itsensä jo nyt eristäytyneiksi, ja koko maan boikotointi tulkitaan täällä helposti antisemitismiksi. Kannatan siirtokuntien boikotointia. Siihen taisteluun tarvitsemme kansainvälistä tukea.”

israel  palestiina 
Viite