Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Leikkausvälineitä.
Kiistakapula. Poikien ympärileikkauksia tehdään tavallisilla suomalaisilla lääkäriasemilla.Mikael Ahlfors

Kiistakapula. Poikien ympärileikkauksia tehdään tavallisilla suomalaisilla lääkäriasemilla.

Ministeriö toppuuttelee poikien ympärileikkauksesta noussutta keskustelua

9.11.2009 11.18

Riikka Suominen

Vääntö poikien ympärileikkauksesta ryöpsähti käyntiin verkkokeskusteluissa jälleen toissaviikonloppuna, kun Helsingin Sanomat uutisoi vihreiden puoluekokouksen yhteydessä, ettei puolueella ole selkeää kantaa asiaan.

Asiasta vastaava sosiaali- ja terveysministeriö pitää asian puimista turhana. Poikien ympärileikkauksia ei mainita Suomen lainsäädännössä, eikä lakia olla muuttamassa, sanoo valtiosihteeri Ilkka Oksala.

Vuosi sitten ministeriössä valmisteltiin lainmuutosta, koska lääkärit ja poliisi pitivät tilannetta epäselvänä. Valmistelu lopetettiin, kun korkein oikeus linjasi, ettei lääkärin asianmukaisesti tekemä ympärileikkaus ole rangaistava teko.

”Korkein oikeus otti asiaan kantaa niin yksiselitteisesti, ettei tarvetta lainmuutokseen enää ole”, Oksala sanoo.

Oikeus katsoi poikien ympärileikkauksen olevan muslimiväestön keskuudessa vakiintunut perinne ja kiinteä osa väestönosan identiteettiä.

Ympärileikkauksia tehdään myös Suomen juutalaisyhteisöissä. Poikien uskonnollisia ympärileikkauksia tehdään Suomessa arvioiden mukaan ainakin sata vuodessa.

”Terveydenhuollon ammattilaiset ovat tehneet näitä leikkauksia Suomessa vuosikymmeniä. Se on sitten rikossaliin menevä asia, jos niitä tekee joku muu”, Oksala painottaa.

Helsingin rikospoliisi pitää tilannetta edelleen epäselvänä. Se katsoo olevansa lain mukaan velvoitettu esitutkintaan, jos sen tietoon tulee muista kuin lääketieteellisistä syistä tehty leikkaus. Rikosnimike on törkeä pahoinpitely.

”Lainsäätäjältä kaivataan yhä selvennystä siitä, onko kyseessä rikos. Jos ei, se pitää kirjata lakiin,” sanoo rikosylikomisario Kari Tolvanen.

Helsingin poliisi on tutkinut vuoden sisällä muutamaa kotona tehtyä ympärileikkausta. Ne ovat tulleet ilmi, kun vanhemmat ovat tuoneet komplikaatioita saaneen lapsen sairaalaan.

Lääkäriliitto on ilmoittanut vastustavansa uskonnollisista syistä tehtäviä leikkauksia.

”Jokainen toimenpide on riski, eikä yhteiskunnan tule vahvistaa riittejä, jotka pitävät sisällään terveen ihmisruumiin silpomista”, sanoo liiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve.

Hänen mukaansa yksityiset lääkärit pääsääntöisesti kieltäytyvät tekemästä ympärileikkauksia.

Lastensuojelun keskusliitto katsoo, että leikkaukset pitäisi kieltää lailla.

”Toimenpide loukkaa poikien terveyttä ja koskemattomuutta ja on tarpeeton”, perustelee liiton tutkija Heikki Sariola.

uskonto  terveys 
Viite