Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ministeriö valmistelee netin sensuroimista: ”Tämä ei tule yllätyksenä”

1.6.2011 10.14

Lasse Leipola

Sähköisiä kansalaisoikeuksia valvova Effi vaatii opetus- ja kulttuuriministeriöä julkaisemaan salaiset suunnitelmansa.

Tietokone-lehti kertoi eilen tiistaina, että opetusministeriö valmistelee tekijänoikeuslain uudistusta, jossa mahdollistettaisiin Pirate Bayn tai muiden samanlaisten sivustojen käytön estäminen.

”Tämä ei tule yllätyksenä. Tilanne muistuttaa Lex Karpelan käsittelyä, jonka yhteydessä yhteyden katkaisemiseen oikeuttavat pykälät valmisteltiin salassa ja tuotiin eduskunnalle lähinnä tiedoksiantona”, sanoo lakimies Ville Oksanen järjestön tiedotteessa.

Lakimuutoksen taustalla uskotaan olevan hakemus, jonka tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus jätti viime viikolla Helsingin käräjäoikeuteen. Sen tavoitteena on saada internetoperaattorit estämään yhteydet sivuille, joilla rikotaan tekijänoikeuksia.

Effi muistuttaa, että asiasta on tulossa EU-tuomioistuimen päätös, jossa tullaan ottamaan kantaa nettioperaattoreille asetettavien velvoitteiden ja perusoikeuksien suhteeseen. Asian esitelleen virkamiehen mukaan rajoitteet loukkaavat kansalaisten perusoikeuksia eikä nettiliikenteen estämiseen saa velvoittaa ainakaan tekijänoikeuksien valvomisen vuoksi.

”Ilmeisesti muutokset halutaan saada voimaan Suomessa ennen kuin EU-tason päätös tulee”, puheenjohtaja Timo Karjalainen sanoo.

Luonnos esityksen pääasiallisesta sisällöstä löytyy piraattipuolueen sivuita.

Juttua on päivitetty kello 10.37.

digioikeudet 




Viite