Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Wikimedia Commons

Kiistelty kala. Taistelu Itämeren lohikiintiöistä jatkuu.Wikimedia Commons

Kiistelty kala. Taistelu Itämeren lohikiintiöistä jatkuu.

Ministeriön lohikiintiössä 25 000 lohta liikaa - kalastusharrastajat raivoissaan

27.9.2013 14.33

Sammeli Heikkinen

Maa- ja metsätalousministeriön lohikiintiöehdotus on odotetusti tieteellistä suositusta suurempi. Yhtä odotetusti hyvin organisoitunut lohiaktivistien joukko on käynyt ministeriön kimppuun, näyttelijä Jasper Pääkkönen etunenässään.

MMM ehdottaa, että Suomen lohikiintiö olisi ensi vuodelle 103 000 lohta. Kansainvälisen merentutkimusneuvoston ICESin mukaan kestävä kiintiö olisi kuitenkin 78 000 lohta.

MMM laski lausuntokierroksen jälkeen hieman lohikiintiötä omaan ehdotukseensa. Euroopan komissio nimittäin ehdotti viime kuun lopulla saaliskiintiöksi yli 108 000 lohta.

MMM:n mukaan komission ehdotus on ICESin kannan kanssa linjassa, jos ICESin laskelmasta jätetään pois salakalastuksen aiheuttama hävikki. Ministeriön mukaan salakalastusta ei voi kuitenkaan jakaa tasan maakiintiöihin, sillä EU-lainsäädännön mukaan salakalastuksen pitäisi vähentää niiden maiden kiintiötä, joissa salakalastusta harjoitetaan.

Lohikiintiöiden maltillistamista ajavat kalastusaktivistit, jotka ovat suurimmaksi osaksi vapaa-ajankalastajia, ovat hermostuneet pahasti ministeriön ehdotuksesta. Esimerkiksi maa- ja metsätalousministeriön tavallisesti hyvin rauhallinen ja hiljainen Facebook-sivu on joutunut rajuun kommenttiryöpytykseen.

Suomalaisen lohensuojelun keulakuvaksi noussut Jasper Pääkkönen taas arvelee Facebook-sivullaan maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen (kok) lohikantojen johtuvan joko "selkärangattomuudesta ja pelkuruudesta" tai "suuremman luokan ego-ongelmasta".

Lohikiintiöön ottaa kantaa vielä eduskunnan suuri valiokunta, ennen kuin lopullinen kiintiö päätetään EU:n maatalousministerikokouksessa myöhemmin syksyllä.

Viime vuonna ministeriön kiintiöehdotus pudotettiin eduskunnassa ICESin suosituksen tasolle. Lopullisessa EU-käsittelyssä Suomen kiintiö pysyi kuitenkin ministeriön ehdottamalla korkealla tasolla. Koskinen ei tuolloin kannattanut Suomen esitystä äänestyksessä.

mmm  lohi  ices Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.