Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Greenpeace

Energiavallankumouksen piirakat.
Vallankumous? Greenpeacen visiossa sähköntuotannossa tärkeimmäksi nousee tuulivoima ja lämmöntuotannossa biomassa.Greenpeace

Vallankumous? Greenpeacen visiossa sähköntuotannossa tärkeimmäksi nousee tuulivoima ja lämmöntuotannossa biomassa.

Ministeri Vapaavuori energiastrategiasta: ”Vallankumousta ei ole tulossa”

7.2.2013 12.09

Lasse Leipola

Ympäristöjärjestö Greenpeace esitteli tänään torstaina oman näkemyksensä siitä, miten kotimaista energiantuotantoa tulisi kehittää. Järjestön "Energiavallankumoukseksi" ristimässä skenaariossa luovutaan vuoteen 2050 mennessä täysin ydinvoimasta ja fossiilisista polttoaineista lähes täysin.

Tilalle rakennettaisiin uusiutuvaa energiaa, erityisesti tuulivoimaa. Mallissa arvioidaan tuulivoimalla tuotettavan energian tarpeeksi 75 terawattituntia vuodessa, mikä tarkoittaisi noin 10 000 tuulivoimalaa.

”Se kuulostaa paljolta, mutta se on kuitenkin vain puolet siitä, mitä Saksassa on jo nyt tai vain kaksi kertaa enemmän kuin on nykyisin Tanskassa, joka on kuitenkin pinta-alaltaan selvästi Suomea pienempi”, energiavastaava Kaisa-Reeta Koskinen sanoi.

Sähkönkulutuksen Greenpeace arvioi nousevan jonkin verran, kun esimerkiksi liikenteessä siirrytään fossiilisista polttoaineista sähköön.

Järjestön mukaan ensimmäinen askel on kohdistaa kaikki energiainvestoinnit uusiutuvaan energiaan.

”Sellaisiin virheliikkeisiin ei ole enää varaa, että investoitaisiin esimerkiksi kivihiileen. Nyt rakennettavat voimalat ovat kuitenkin käytössä vielä 40 vuoden päästä”, Koskinen sanoi.

Lisäksi Greenpeacen raporttiin sisältyy kahdeksan poliitikoille suunnattua ehdotusta, joita kommentoimaan oli saapunut elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok). Ehdotuksiin sisältyivät muun muassa fossiilisten polttoaineiden tukien lakkauttaminen, energiatehokkuuden kehittäminen sekä uusiutuvaan energiaan liittyvän tutkimus- ja kehitystyön tukeminen.

Vapaavuori oli samaa mieltä monesta kohdasta ja sanoi, että paljon niihin liittyen on jo tehty.

”Eivät nämä kahdeksan kohtaa nyt niin vallankumouksellisia olleet”, Vapaavuori totesi puheenvuoronsa lopuksi.

Hän myös korosti olevansa Greenpeacen kanssa samaa mieltä siitä, mihin suuntaan tulee pitkällä aikavälillä pyrkiä.

Vapaavuori otti samalla kantaa WWF:n eiliseen kannanottoon, jonka mukaan Suomi kulkee jälkijunassa. Vapaavuoren mukaan tämä ei pidä paikkaansa sillä Suomi on saavuttamassa sitä koskevat EU-tavoitteet niin päästöjen, uusiutuvan energian kuin energiatehokkuuden osalta.

”Tiedän, ettei vuoteen 2020 tehty polku vie lineaarisesti sinne, missä meidän pitäisi olla vuonna 2050”, Vapaavuori sanoi.

Hän myös muistutti, että lähipäivinä valmistuvan energia- ja ilmastostrategian päivityksen jälkeen hallitus ryhtyy hahmottelemaan vuoteen 2050 ulottuvaa tiekarttaa. Strategiapäivitykseen liittyviä odotuksia hän rauhoitteli.

”Vallankumousta ei ole tulossa, eikä sellaista ole edes yritetty. Vuoden 2020 jälkeen alkaa sitten varsinainen maailman pelastaminen, jota koskevan tiekartan tekeminen alkaa tänä vuonna.”

ilmastonmuutos  energia 




Viite