Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Audi.
Bröm, bröm. Hallitusneuvotteluiden lopussa selviää, ketkä pääsevät ministeriautojen kyytiin.

Bröm, bröm. Hallitusneuvotteluiden lopussa selviää, ketkä pääsevät ministeriautojen kyytiin.

Ministerisalkuista käytävästä väännöstä voi tulla hurja

19.5.2011 15.53

Jukka Vahti

Harva sitä heti vaalien jälkeen olisi uskonut, mutta perussuomalaisten jättivoitto saattoi antaa vihreille mahdollisuuden tarrata ympäristöministerin salkkuun.

Kiemuraisten hallitustunnustelujen jälkeen tämä on kuitenkin mahdollista.

Kataisen sosialistihallitukseen tulisi nähtävästi vihreä ympäristöministeri. Voi kysyä, että tätäkö ne maaseudun ihmiset toivoivat, kun hylkäsivät jätevesiasetuksen takia keskustan ja jäivät kotiin tai äänestivät perussuomalaisia?” totesi keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen blogissaan tiistaina hieman katkeran oloisena.

Vihreille ympäristöministeriö olisi luonteva toimintaympäristö. Viimeksi salkku oli puolueen hallussa vuosina 1995–2002, jolloin sitä kantoivat Pekka Haavisto ja Satu Hassi.

”En tiedä, onko ympäristöministerin salkku mahdollinen, mutta se olisi kyllä vihreille hyvä salkku”, toteaa eräs vihreä konkarivaikuttaja.

Muita vihreitä todennäköisesti kiinnostavia pestejä ovat ainakin liikenneministerin, peruspalveluministerin tai valtiovarainministeriön kakkosministerin salkut. Puheenjohtajapaneelissa Tampereella tiistaina puhuttiin jopa vihreästä maa- ja metsätalousministeristä.

Painavista salkuista voisi kuitenkin joutua maksamaan kovaa hintaa omien neuvottelutavoitteiden suhteen. Ministeripaikkojen jakoon on sitä paitsi vielä pitkä matka. Vielä ei ole varmaa sekään, onko vihreät lopulta edes Jyrki Kataisen (kok) johdolla muodostettavassa hallituksessa, vaikka puolue on mukana tänään alkavissa hallitusneuvotteluissa.

Vihreiden nykyinen puheenjohtaja, työministeri Anni Sinnemäki ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö ovat vihreiden ministerispekulaatioissa listan kärkipäässä.

Samalla listalla ovat toki myös esimerkiksi kansanedustajat Oras Tynkkynen ja Sinnemäen ja Niinistön tavoin vihreiden puheenjohtajuudesta kilpaileva Outi Alanko-Kahiluoto. Aiempaa ministerikokemusta vihreiden eduskuntaryhmästä on Haaviston lisäksi Tuija Braxilla ja Osmo Soininvaaralla.

Mahdollisiin ministeripaikkoihin vaikuttaa myös vihreiden puheenjohtajavalinta: hallituspuolueen johdossa on hankala toimia ilman ministerinpaikkaa.

Ministerinsalkuista taistellaan tulisesti paitsi puolueiden välillä, myös niiden sisällä. Kriteereitä vihreiden ja kaikilla muidenkin puolueiden ministerivalinnoille ovat paitsi pätevyys myös ainakin asema puolueessa, sukupuoli ja kotipaikkakunta. Painotukset kriteerien suhteen vaihtelevat tapauskohtaisesti.

Ennakkoarvioiden mukaan kokoomus ja sdp saisivat kumpikin tulevassa hallituksessa kuusi ministerinpaikkaa, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp kukin kaksi ja kristillisdemokraatit yhden. Salkkujaosta päätetään hallitusneuvottelujen loppuvaiheessa, jotta lukkoonlyötyjen reviirien puolustaminen ei sotke hallitusohjelman laatimista.

hallitusneuvottelut 
Viite