Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Heidi Hautala.
Enemmän vastuuta. Suomen ainoalla vihreällä mepillä ei ole varaa erikoistua yhtä paljon kuin ennen, arvioi Heidi Hautala.Iiro Törmä

Enemmän vastuuta. Suomen ainoalla vihreällä mepillä ei ole varaa erikoistua yhtä paljon kuin ennen, arvioi Heidi Hautala.

Minkä salkun ottaisit, Heidi Hautala?

30.5.2014 14.53

Juha Honkonen

Heidi Hautala, onneksi olkoon paluusta europarlamenttiin. Miten analysoisit vaalien tulosta?

Vihreiden äänissä näkyy se, että puolueella oli monta tasavahvaa ehdokasta. Olin vain karvan verran Orasta (Tynkkynen) edellä. Vihreiden kannalta äänten laaja jakautuminen on hyvä tilanne. Kuten Sami Borg sanoi, puolueella oli poikkeuksellisen hyvä tulos 2009 ja nyt palattiin normaalitilaan. Euroopan vihreillä taas äänisaalis oli parempi kuin gallupit ennustivat.

Mikä on uuden kautesi tärkein tavoite?

Koska olen nyt ainoa vihreä suomalainen, minun täytyy entistä tarkemmin miettiä valiokuntapaikkoja ja sitä, mitä asioita tulen ajamaan. Samanlainen erikoistuminen kuin Sadun (Hassi) kanssa ei ole enää mahdollista. EU:n ympäristö- ja sosiaalisia toimia pitää vahvistaa. Ensi vuodesta tulee todella tärkeä ilmastoneuvottelujen kannalta.

Voiko EU:n-laajuisesta tuloksesta päätellä, miten europarlamentin politiikka tulee muuttumaan?

En menisi vielä sanomaan, että merkittäviä muutoksia tulisi. Laitaoikean ja -vasemmiston kirjo on laaja. He voivat pitää paljon melua, mutta yhteistyön tekeminen voi olla vaikeaa.

Entä voiko jo tehdä johtopäätöksiä komission puheenjohtajasta tai Suomen komissaarista?

Olettaisin, että puheenjohtajuus menee Kansanpuolueelle (EPP), mutta se, meneekö se kärkiehdokkaalle, jää nähtäväksi. Suomi voisi tasa-arvoisena maana ehdottaa komissioon pääministeripuolueen naista. On todella kummallista, ettei Suomesta ole 20 vuoteen löytynyt pätevää naisehdokasta.

Olet ilmoittautunut komissaariehdokkaaksi. Minkä salkun ottaisit?

Salkkuja on ihan turha laittaa järjestykseen. Eli en lähde vastaamaan tuohon.

Mitä olet kaivannut Brysselistä?

Kaupunkiin tutustuminen on jäänyt pintapuoliseksi, mutta on Bryssel mainettaan parempi. Aion kuitenkin jatkaa matkatöissä, eli en aio kotiutua sinne. Haluan muuten lopuksi kiittää Tarjaa (Cronberg) siitä mahtavasta työstä, jonka hän on europarlamentissa tehnyt. Ja niin myös Satua.

vihreät  eurovaalit 
Viite