Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mistä Al Jazeera tekisi jutun Suomessa?

28.3.2013 13.52

Anu-Elina Lehti

Abderrahim Foukara, olet mediayhtiö Al Jazeeran Washingtonin toimiston johtaja. Qatarin valtio rahoittaa Al Jazeeraa. Miten Qatar hyötyy siitä?

”Qatar on pieni maa, jolla on suuria ja voimakkaita naapureita kuten Iran, Irak ja Saudi-Arabia. Al Jazeera on kasvattanut Qatarin lihaksia, ja maa on saanut sen avulla poliittista arvostusta. Jos Libanonissa on konflikti, neuvottelut käydään Qatarin Dohassa. Jos Sudanissa on konflikti, neuvottelut käydään Qatarin Dohassa. Qatarin maine on kasvanut isoksi.”

Jos Al Jazeera tekisi jutun Suomesta, mihin se tarttuisi?

”Pohjois-Afrikan tapahtumien myötä ihmiset arabimaissa puhuvat yhä enemmän sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta. Suomi on hyvä esimerkki maasta, jossa poliittinen järjestelmä on onnistuttu rakentamaan oikeudenmukaiseksi ja stabiiliksi.”

Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan Yhdysvallat on öljy-omavarainen 2035. Miten se vaikuttaa Yhdysvaltojen ja arabimaiden väliseen suhteeseen?

”Vaikka Yhdysvalloista tulisi omavarainen, monet arabivaltiot jatkavat öljyn viemistä kansainvälisille öljymarkkinoille. Koska öljymarkkinoiden stabiilius on Yhdysvalloille erittäin tärkeää, on maalla tulevaisuudessakin suuri intressi pitää yllä hyviä suhteita arabivaltioihin."

Arabikevät päättyi osin pettymykseen. Missä ja milloin näemme seuraavan arabikevään?

”Arabimaissa on monia ihmisiä, jotka jakavat pettymyksesi. Libyan tilanne ja Syyrian järkyttävä sota eivät herätä optimismia. Monet kuitenkin uskovat, että tyrannian aika on vihdoin päättynyt. Vie paljon aikaa, ennen kuin kriisimaat laskeutuvat jaloilleen. Mielestäni kevät ei ole oikea termi sille, mitä nyt on tapahtumassa alueella. Tiedämme varmasti vain sen, että jotakin aivan fundamentaalia on tapahtunut. Näiden maiden ihmiset ovat vihdoin löytäneet äänensä. Tulevien hallitusten on erittäin vaikeaa hiljentää heitä enää.”

Syyrian tilanne on katastrofaalinen. Mitä Euroopan unioni, Yhdysvallat ja arabimaailma voivat tehdä lopettaakseen sodan?

”En tiedä mitä Syyriassa pitäisi tehdä. Humanitaarinen tilanne on järkyttävä. Olisi tärkeää, että sotivien osapuolten välillä kyettäisiin löytämään neuvotteluyhteys. Tosiasiassa kukaan ei taida tietää, miten Syyriaa voitaisiin auttaa.”

media  Al Jazeera  Qatar 
Viite