Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Petra Piitulainen

Kiakkovieraat Tampereella.
Imagosyistä juti-naamareissa. ”Jääkiekko on osa tamperelaisuutta”, itsenäisyyspäivän vastaanoton vastatapahtuman järjestäjät perustelevat kiekkorekvisiittaa.Petra Piitulainen

Imagosyistä juti-naamareissa. ”Jääkiekko on osa tamperelaisuutta”, itsenäisyyspäivän vastaanoton vastatapahtuman järjestäjät perustelevat kiekkorekvisiittaa.

Mitä itsenäisyys merkitsee Kiakkovieraille?

2.12.2013 9.05

Petra Piitulainen

Olette osa Kiakkovieraat-kollektiivia, joka järjestää Tampereella itsenäisyyspäivänä varjotapahtuman protestina presidentin vastaanotolle. Mitä itsenäisyys teille merkitsee?

”Ei juuri mitään. Suomi kuuluu kapitalistiseen rahatalouteen ja Euroopan unioniin, ei se ole itsenäinen valtio. Itsenäisyys tarkoittaa, että voi tehdä niin kuin haluaa satuttamatta muita. Lainsäädäntö ja eri instituutiot kuitenkin pakottavat homogeeniseen järjestelmään.”

Kritisoitte Linnan juhlien siirtoa Tampere-taloon. Mikä juhlissa ärsyttää?

”Ne ovat kansallismielisyyden kiillotusta. Pyrkimyksenä on antaa kuva yhtenäisestä kansasta, joka juhlii suuria johtajia, huippu-urheilijoita ja viihdemaailman tähtiesiintyjiä – kansa voi tuijottaa telkkarista, kun rikkaat juhlivat. Taloudellista ja yhteiskunnallista eriarvoisuutta yritetään häivyttää tämän tapaisilla tapahtumilla. Haluamme viestittää, että Tampereella on vielä punaisten henkeä jäljellä eikä katsota hyvällä, että tuollaiset ihmiset tulevat tänne paraatein nostamaan itsensä jalustalle.”

Nettisivuiltanne voi ladata Juti-, Pate- tai Heikki -naamarin. Mitä tekemistä Timo Jutilalla, Pate Mustajärvellä tai Heikki Silvennoisella on Kiakkovierasjuhlien kanssa?

”Ei varsinaisesti mitään. He ovat tamperelaisia ikoneja ja esikuvia. Kaikille on myös postitettu henkilökohtaiset kutsut juhliimme. Mustajärveen petyimme, kun hän hehkutti Aamulehdessä, kuinka mielellään hän menee Linnan juhliin. Toisaalta, saimme Toisen Kadunpojan esiintymään. Kyllä se vähintään yhden Paten korvaa.”

Ette halua esiintyä tunnistettavasti julkisuudessa, ja poliisi on kiinnostunut tekemisistänne. Onko teillä konkreettisia tavoitteita juhlille?

”Emme halua esiintyä omalla nimellä tai kasvoilla, koska silloin liikettä ei voi identifioida tiettyyn ihmiseen. Poliisin mielestä kaikki kyseenalaistaminen on uhkaavaa tai vaarallista. Tavoitteena on saada juhlat pidettyä ilman niiden häirintää. Myöskään natsit, fasistit ja muut äärikansallismieliset eivät ole tervetulleita. Toivottavasti voimme pelata katulätkää ja pitää keikat sovitusti. Haluamme, että vierailla on hauskaa ja sellainen olo, että tämä on siisti juttu.”

Kiakkovierasjuhlat järjestetään itsenäisyyspäivänä Tampereella keskustan tuntumassa. Tarkempi aika ja paikka ilmoitetaan myöhemmin.

aktivismi  mielenosoitus  anarkismi 
Viite