Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mitä Japanin onnettomuudesta saa sanoa?

14.3.2011 9.10

Lasse Leipola

Suomessa alkoi heti viikonloppuna kiista siitä, mihin sävyyn Japanin ydinvoimalaonnettomuudesta saa keskustella. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen varoitti ”hyppimästä haudoilla”.

”Ydinvoimaratkaisut Suomessa on tehty hyvin vastuullisesti, riskiarviot on tehty viranomaisten toimesta ja sen tiedon varassa päätöksiä on tehty”, Katainen sanoi Verkkouutisten mukaan.

Muun muassa Greenpeace tyrmäsi Kataisen kommentit tuoreeltaan.

”Sadattuhannet japanilaiset tarvitsevat apua maanjäristyksen ja tsunamin takia, mutta he joutuvat siirtämään toiset sata tuhatta kotoaan ydinuhan tieltä. Kriisitilanne Fukushiman ydinvoimalassa vaikeuttaa luonnonmullistuksen uhrien auttamista, mutta kokoomuksen puheenjohtajan mielestä tästä ei saa keskustella”, energiavastaava Jehki Härkönen sanoi järjestön tiedotteessa.

Myös vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen kirjoitti blogissaan siitä, kuinka Japanin tapahtumat muistuttavat ydinvoimaan liittyvistä riskeistä. Hänen mukaansa Suomessakaan ei tule tuudittautua ydinvoimateollisuuden puheisiin siitä, että laajamittaisen onnettomuuden todennäköisyys ydinvoiman normaalikäytössä on Suomen kaltaisissa maissa häviävän pieni.

”Toteutuessaan ydinonnettomuuden vaikutukset voivat kuitenkin olla suuria, jopa katastrofaalisia. Hyvin pieni todennäköisyys mutta mittavat haitat merkitsevät yhdessä kohtuullisen suurta riskiä.”

Hän sanoi myös, että Japanin ongelmat muistuttavat, kuinka haavoittuvainen ydinvoimaan tukeutuva energiajärjestelmä on.

”Jos syystä tai toisesta kaikki tulevaisuuden neljä ydinreaktoria Olkiluodossa jouduttaisiin joskus pysäyttämään, putoaisi verkosta kerralla pois noin 2/5 Suomen sähköntuotannosta. Pahimmilla pakkasilla voi silloin tulla pian vilu”, Tynkkynen kirjoitti.

Ympäristöjärjestöt järjestävät huomenna tiistaina ydinvoiman vastaisen kynttilämielenosoituksen, joka alkaa Helsingissä Kiasman edustalla kello 18.

ydinvoima 
Viite