Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Pikasuljettu. Loviisan kakkosreaktori on jälleen käytössä.Sammeli Heikkinen

Pikasuljettu. Loviisan kakkosreaktori on jälleen käytössä.

Mitä Loviisan ydinvoimalassa tapahtui? – Stuk selittää

30.8.2012 12.08

Sammeli Heikkinen

Loviisan ydinvoimalassa sattui keskiviikkona iltapäivällä häiriö, jonka seurauksena laitoksen kakkosreaktori jouduttiin sulkemaan. Reaktori saatiin käyntiin torstaina aamuyöllä.

Ydinvoimalan omistaja Fortum tiedotti, että reaktorin turbiinit menivät pikasulkuun ja reaktori ajettiin sen vuoksi alas.

Tämä ei tietenkään maallikolle kamalan paljon kerro. Vihreä Lanka pyysi selvennystä Säteilyturvakeskuksen ryhmäpäälliköltä Keijo Valtoselta.

Loviisan ydinvoimala on varustettu painevesireaktoreilla. Niin sanotussa primääripiirissä kiertävä korkeapaineistettu vesi kulkee reaktorin kautta, kuumenee ja menee höyrystimeen. Höyrystimen kautta kulkee myös niin sanottu sekundääripiiri, jossa virtaava vesi höyrystyy höyrystimessä. Höyry taas kulkee edelleen turbiiniin.

Valtonen kertoo, että turbiinin pikasulussa laitteen sulkuventtiilit menevät kiinni. Sekundääripiirissä kiertävä kuuma höyry ei pääse enää turbiiniin. Turbiini ei enää pyöri, eikä tuota enää sähköä valtakunnanverkkoon.

Valtasen mukaan voimalan valvontalaitteisto tarkkailee turbiinin ja reaktorin tehoeroa. Jos tämä kasvaa liian suureksi, myös reaktori menee pikasulkuun.

"Nyt Loviisassa operaattori ehti ajaa manuaalisesti reaktorin alas."

Kyseessä oli silti reaktorin pikasulku. Toisin sanoen reaktorin säätöön käytetyt booriterässauvat pudotettiin reaktoriin, mikä keskeytti ydinreaktion.

Valtonen selittää, että turbiinin sulkeutuminen ei sinällään vaaranna reaktorin toiminnan turvallisuutta. Siten keskiviikon pikasulku ei ollut hänen mukaansa turvallisuustoimenpide. Kyse oli siitä, ettei reaktoria kannata pitää toiminnassa, jos siitä ei saa sähköä.

"Pääsyy sulkemiseen oli se, ettei reaktoria ole mitään järkeä pitää käynnissä, jos turbiinit eivät toimi. Muissa laitosvaihtoehdoissa on mahdollisuus tehonalennukseen, niin ettei reaktoria tarvitse käynnistää uudestaan. Loviisan järjestelmä on aika suoraviivainen."

Valtosen mukaan pikasulku ei vaaranna tai vahingoita reaktoria. Kyseessä on joka tapauksessa käyttöhäiriö, josta annetaan laitoksen henkilökunnalla varoitus tietyllä signaalilla. Fortumin mukaan keskiviikkona kävi kuitenkin niin, että varoituksen jälkeen annettiin kaksi kertaa vaara ohi -merkki.

"Tällaiselle signaalille ei ollut tarvetta. Henkilökunta oli painanut vahingossa nappia ja vielä kaksi kertaa."

Edellisen kerran Loviisan ydinvoimalassa reaktori meni pikasulkuun kolme vuotta sitten.

ydinvoima  stuk 




Viite