Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Tuija Brax.
Kaikki äly käyttöön! Tuija Braxin mielestä taloudellisesti kovina aikoina politiikassa tarvitaan sekä mies- että naispäättäjiä. ”Mitä vaikeammat ajat, sitä tärkempää, että päätöksenteossa korostuu monipuolisuus ja erilainen riskienarviointi ja kokemuspohja.” Iiro Törmä

Kaikki äly käyttöön! Tuija Braxin mielestä taloudellisesti kovina aikoina politiikassa tarvitaan sekä mies- että naispäättäjiä. ”Mitä vaikeammat ajat, sitä tärkempää, että päätöksenteossa korostuu monipuolisuus ja erilainen
riskienarviointi ja kokemuspohja.”

Mitä teet eduskunnan jälkeen, Tuija Brax?

19.9.2014 6.47

Jukka Vahti

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori kertoi maanantaina näyttävänsä Fennovoiman ydinvoimahankkeelle vihreää valoa. Mistä kokoomuksen ydinvoimainto kertoo?

”Vastausvaihtoehdot ovat niin pelottavia, että on turvallisinta sanoa, että en tiedä. Se, että näinä aikoina halutaan ostaa juuri venäläinen ydinvoimala niin, että ei tiedetä, kuka yhtiön omistaa, kun sille jo annetaan periaatelupa, kertoo joka tapauksessa siitä, että on syytä huolestua.”

Mikä on vihreiden hallituskauden saldo?

”Reunaehdot, jotka puoluevaltuuskunta ja eduskuntaryhmä asettivat – erityisesti kaikista köyhimpien perusturvan sadan euron korotus, menestys ympäristölakien puolella sekä vaalilain muutos – ovat isoja voittoja. Meidän vaalituloksemme avulla lihakset eivät ole riittäneet koulujen, koulutuksen ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lapsiperheiden aseman parantamiseen. Vaalien avulla tarvitaan isommat lihakset, jotta sivistys- ja lapsiperheasioissa saataisiin parempia tuloksia.”

Jääkö vihreät vaalikaudesta plussan puolelle?

”Toistaiseksi kyllä, mutta kun energiapolitiikassa tulee näin iso tappio, sitä on vaikea summata. Toisaalta, vaikka olisimme olleet koko ajan oppositiossa, tappio ei olisi jäänyt tulematta.”

Olet kertonut luopuvasi eduskunnasta ja politiikasta. Myös esimerkiksi Osmo Soininvaara ja Anni Sinnemäki ovat kertoneet miettivänsä jatkoaan. Onko vihreillä edessä sukupolvenvaihdos?

”Ideaalitilanne on tasapaino niin, että mukana on sekä kokeneita että uusia. Toivottavasti äänestäjät päätyvät sellaiseen lopputulokseen seuraavallakin kerralla. Toivottavasti kaikki kokeneet eivät poistu kerralla. Tietysti jokaiselle poliittiselle liikkeelle on todella tärkeää, että tulee myös uusia, mutta heidän ei välttämättä tarvitse aina olla nuoria, vaan toivoisin, että myös muilla elämänalueilla kokemusta hankkineet ja hienoja asioita tehneet ihmiset katsottaisiin poliittisesti tuoreiksi.”

Helsingin Sanomien haastattelussa ilmaisit huolesi naisten asemasta eduskunnassa. Onko se heikentynyt viime vuosina?

”Naisten asema on ollut poikkeuksellisen heikkoa suuressa salissa käydyssä talouspoliittisessa ja ulkopoliittisessa debatissa. Siinä asema määrää paljon, ketkä pääsevät prime timessä osallistumaan. Olen ollut politiikassa iät ajat ja nähnyt edellisen laman ja sen ajan vaalitulokset, joissa naisten asema heikkeni ja naisia valittiin vähemmän kuin aiemmin. Tästä näkökulmasta se, että nyt ulko- ja talouspolitiikassa on enemmän puhuvia miehiä kuin naisia, on huolestuttavaa ja se on uusi piirre.”

Luovut politiikasta kuluvan vaalikauden päättyessä. Minkälaiset tehtävät kiinnostavat?

”On aika paljon vaihtoehtoja, mihin olen vuosikaudet perehtynyt: mielessä on sekä kansainvälisiä kotimaisia tehtäviä. Kun työpaikkoja au­keaa, niihin haetaan, ja katsotaan, mitä työnantajat hakijasta ajattelevat.”

Yksi tiettävästi aukeava paikka on Helsingin apulaiskaupunginjohtajan paikka. Onko se kiinnostava?

”En ole ihan varma, tietääkö kukaan muu kuin Vihreä Lanka, että sellainen paikka on auki. Ei kannata sellaisia paikkoja pohtia, joista ei tiedä, mitä niiden takana on tai millaisia sopimuksia jossain on tehty. Hiukan pistäisin jäitä hattuun spekuloinnissa.”

vihreät 
Viite