Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mitä veroa kiristäisit?

15.11.2013 8.07

Lasse Leipola

Vihreä Lanka kysyi joukolta päättäjiä, mitä veroa pitäisi nostaa kestävyysvajeen paikkaamiseksi.

“Nyt on niin paljon veroja jo kiristetty, että eiköhän vedetä henkeä välillä. Muuten kiristämme kohta koko kansantalouden hengiltä. Jos jatkossa jotain kiristetään, niin ennemmin haittoja kuin hyötyjä. Siksi valitsen tupakkaveron.”

Teemu Lehtinen
toimitusjohtaja
Veronmaksajat ry

”Jos yksi pitää valita, niin korottaisin pääomatulojen verotusta. Sen pitäisi olla progressiivista, ja sitä tulisi verottaa kuin ansiotuloja. Lisäksi pääomatulojen veroista pitäisi osan mennä samalla tavalla kunnille kuin ansiotuloveroista. Se mahdollistaisi kuntien ylläpitämät peruspalvelut nykyistä paremmin. Kokonaisveroastetta voitaisiin jopa laskea, jos veropohjaa uskallettaisiin laajentaa. Tavoitteen pitää olla progressiivisen verotuksen puolella, ja veroja tulee kerätä niin paljon, että hyvinvointivaltion turvaverkot eivät romutu.”

Minna Salminen
puheenjohtaja
Iloiset veronmaksajat ry

”Nostaisin arvonlisäveroa yhdellä prosentilla. Silloin alv on saavuttanut pohjoismaisen tason ja maksimiarvonsa. Tuotto on merkittävä 850 miljoonaa euroa. Se ei rasita vain kotimaan tuotantoa vaan kohtelee yhdenmukaisesti kaikkea kulutusta.”

Kimmo Sasi
puheenjohtaja (kok)
valtiovarainvaliokunta

”Ylemmissä tuloryhmissä verotusta voisi hieman nostaa, jos perheessä ei ole lapsia tai huoltovastuuta. Monia muita ja parempiakin ehdotuksia voisi tehdä, mutta verotuksessa on aika paljon EU:sta ja avoimista kansainvälisistä markkinoista johtuvia esteitä ja käytännön pakotteita. Siksi en esitä niitä tässä.”

Jouko Jääskeläinen
jäsen (kd)
valtiovarainvaliokunta

”Jos meillä olisi vihreiden vaatima kaivosvero, korottaisin sitä. Tuloeroja pitää kaventaa oikeudenmukaisella verotuksella. Nyt osinkotulot ovat liian kevyesti verotettuja.”

Outi Alanko-Kahiluoto
eduskuntaryhmän puheenjohtaja (vihr)

verotus 
Viite