Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Aleksi Rossi.
ALOITTEITA EDUSKUNTAAN. Avoimen ministeriön pääkehittäjä Aleksi Rossi on rehkinyt sen eteen, että kansalaisaloitteita voi pian allekirjoittaa sähköisesti.Mikael Ahlfors

ALOITTEITA EDUSKUNTAAN. Avoimen ministeriön pääkehittäjä Aleksi Rossi on rehkinyt sen eteen, että kansalaisaloitteita voi pian allekirjoittaa sähköisesti.

Miten käy, kun kansalaisaloite ja hallitusohjelma törmäävät?

7.9.2012 7.30

Juha Honkonen

Avoimen ministeriön pääkehittäjä Aleksi Rossi uskoo, ettei hallitusohjelma välttämättä torppaa kansalaisaloitetta.

Kuka tahansa voi nyt tehdä lakialoitteen. Se menee eduskunnan käsittelyyn, jos allekirjoituksia kertyy 50 000. Niiden sähköisen keräämisen mahdollistaa Avoin ministeriö -niminen organisaatio. Kuinka uniikista asiasta on kyse?

”Avoin ministeriö lanseeraa sähköiset kannatusilmoitukset tietääksemme ensimmäisenä maailmassa. Järjestelmän lähdekoodi on avoin. Sen kehittämiseen kuten myös kaikkeen muuhun toimintaan voi osallistua vapaaehtoisena. Kansalaisaloite sinänsä ei ole mullistava. Niitä lienee Euroopassa yli 20 maassa.”

Päätöksenteon suuntaviivat on kesään 2015 asti vedetty hallitusohjelmassa. Eikö se torppaa monen kansalaisaloitteen etenemisen eduskunnassa?

”On vaikea arvioida ennakkoon, kuinka kansalaisaloitteille tulee eduskunnassa käymään. On selvää, että hallitusohjelman vastainen vain 50 000 kannattajan aloite ei luultavasti kansanedustajien äänestyksessä saa enemmistöä. Toisaalta on yhtä selvää, että hallituksen tulee miettiä kantaansa hyvin tarkkaan, jos aloitteella on satoja tuhansia kannattajia.”

Eikö kansalaisaloitteiden keräämisen pitäisi olla valtion rahoittama yleishyödyllinen palvelu?

”Kyllä valtio varmaan voisi rahoittaa Avoimen ministeriön toimintaa. Kansalaisaloitelaki velvoittaa oikeusministeriön luomaan ja ylläpitämään järjestelmää kannatusilmoituksien sähköiseen keräämiseen. Se järjestelmä otettaneen käyttöön vuoden lopulla. Avoin ministeriö vapaaehtoisineen pyrkii lanseeraamaan sähköiset kannatusilmoitukset mahdollisimman nopeasti.”

Miten puolueet ja kansalaiset ovat suhtautuneet Avoimeen ministeriöön?

”Saamme niin kansalaisilta, poliitikoilta, journalisteilta kuin ajatushautomoilta ja tutkijoilta ainoastaan positiivista ja kannustavaa palautetta. Se on hyvä, sillä toimintamme on ollut täysin vapaaehtoista. Erityisesti arkipäiväisissä tilanteissa tavallisten suomalaisten kanssa keskustellessa huomaa, että jokaisella on ajatuksia siitä, kuinka jotain lakia pitäisi muuttaa.”
Viite