Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Jaana Eskola
Ei vihreälle krääsälle. Jaana Eskola ei halua vaikuttaa ostamalla – edes jouluna.Mikael Ahlfors

Ei vihreälle krääsälle. Jaana Eskola ei halua vaikuttaa ostamalla – edes jouluna.

Miten köyhä voi ostaa reilusti?

16.12.2011 7.18

Sammeli Heikkinen

Degrowth-aktivistin mielestä ekotuotteet eivät auta, jos kulutus ei vähene.

Kestävästä kuluttamisesta on tullut hehkutettu trendi. Kalevi Sorsa -säätiöltä ilmestyi viime viikon perjantaina Kuluttajavaikuttamisen rajat -kirja, ja yksi sen kirjoittajista on ympäristöpolitiikan opiskelija ja degrowth-aktivisti Jaana Eskola. Voiko paremman ja puhtaamman maailman saada ostamalla?

”Ostamalla ei maailmaa pelasteta. On ongelmallinen lähtökohta, että kun on pakko ostaa, niin osta vihreää. Kulutus ei vähene niin, vihreät rinnakkaismarkkinat eivät ratkaise mitään. Parempi olisi miettiä, onko pakko ostaa ollenkaan vai voisiko jättää ostamatta.”

Voiko kuluttamalla sitten vaikuttaa ollenkaan?

”Tietenkin kuluttamalla voi myös vaikuttaa, eli valitsemalla kestävästi tuotetun ja vihreän vaihtoehdon silloin, kun jotain on pakko hankkia. Mutta vaikuttaminen ei saisi typistyä kuluttamiseen, koska silloin mennään mukaan kulutusyhteiskuntaan, jonka perusteita pitäisi kyseenalaistaa.”

Entä jos ei ole varaa tehdä niitä kestävämpiä valintoja, ostaa luomukinkkua, ekopuuvillapaitoja ja reilun kaupan kahvia?

”Ekologisista tuotteista on tulossa luksusta ja tuloerojen kasvu vauhdittaa kehitystä. Suunta pitää saada kääntymään, esimerkiksi terveellisten ja kestävästi tuotettujen ruokien pitäisi olla kaikkien ulottuvilla. Vähävaraisia en oikein osaa neuvoa, tietenkin käytettyä kannattaa ostaa. Vähävaraiset sinällään kuluttavat yleensä paremmin ansaitsevia vähemmän.”

Millaisia joululahjoja annat itse?

”Omassa perheessämme emme ole antaneet lahjoja enää varmaan viiteen vuoteen, ei siihen oikein aikuisten kesken ole tarvetta. Toki ostan joskus joululahjoja. Palvelut ovat tietenkin itsestäänselvyys, mutta tavaralahjani ovat sellaisia, jotka voi syödä tai juoda. Vaikka pieniä määriä laadukasta suklaata tai luomukahvia. Niin ja tietenkin kirjoja, kirjojen antaminen on hyvä asia.”
Viite