Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Panu Laturi.
Työtä. ”Vihreiden pitää tietää, miten Suomeen saadaan lisää työpaikkoja”, sanoo puoluesihteerin tehtävät tammikuussa jättänyt Panu Laturi.Mikael Ahlfors

Työtä. ”Vihreiden pitää tietää, miten Suomeen saadaan lisää työpaikkoja”, sanoo puoluesihteerin tehtävät tammikuussa jättänyt Panu Laturi.

Miten neuvot puoluesihteerin valitsijoita, Panu Laturi?

17.5.2013 8.54

Hanna Eriksson

Olit vihreiden puoluesihteeri 2007–2013. Mitä olisit halunnut muuttaa, mutta et pystynyt?

”Vihreiden pitäisi olla rohkeasti yleispuolue, jolla on vahva ympäristöpainotus eikä ympäristöpuolue, jolla on yleispainotus. Jälkikäteen pidän virheenä sitä, että lähdimme hallitukseen, joka antoi luvan rakentaa ydinvoimaa. Vaikka olimme ainoa puolue, joka yhtenäisesti vastusti sitä, äänestäjämme eivät sitä ymmärtäneet.”

Miten vihreän puolueen pitää nyt muuttua?

”Meidän imago on edelleen tiukkapipoinen ja kapea. Olemme myös muuttuneet liian jyrkiksi. Meidän pitäisi enemmän keskustella ja etsiä yhteisiä näkemyksiä kuin äänestää ja sulkea osa ihmisistä sillä pois. Ateisti ja uskovainen mahtuvat samaan puolueeseen. Ruotsin kielen opetuksesta ja tekijänoikeuksista pitää voida olla eri mieltä. Me emme saa myöskään olla pelkkä rahankäyttäjäpuolue. Meidän pitää tietää myös, miten sitä tehdään – laajemmin kuin pelkän vihreän talouden näkökulmasta. Jäsenet pitää saada mukaan tekemään muutakin kuin vaalikampanjaa. Minun olisi jo pitänyt järjestää enemmän uudenlaisia, rentoja poliittisia keskustelutilaisuuksia.”

Mitä seuraavan puoluesihteerin kannattaa tehdä eri tavalla?

”Kannattaa pitää pikkuisen enemmän vapaata. Aikaa pitää olla rauhalliseen asioiden miettimiseen. Kannattaa koota monta pientä porukkaa, jota voi käyttää sparraukseen. Kannattaa myös käyttää aikaa työntekijöiden kanssa keskusteluun.”

Mihin vaaleihin asetut itse seuraavaksi ehdolle?

”Joihinkin asetun, mutta en tiedä vielä mihin ja missä. Politiikassa jatkan joka tapauksessa Euroopan vihreiden hallituksessa.”

Miten seuraavat eduskuntavaalit voitetaan?

”Ensi vaaleissa keskustellaan työstä. Meidän pitää tietää, miten Suomeen saadaan lisää työpaikkoja. Työuria pitää pidentää keskeltä, alku- ja loppupäästä. Ilman sitä meillä ei ole rahaa huolehtia näppärästä hyvinvointiyhteiskunnasta. Meidän täytyy pitää esillä myös perustulon mahdollisuudet: se on joustava sosiaaliturva, jota nyt tarvitaan. Meidän pitää huolehtia myös siitä, että ne, jotka tarvitsevat tukea, saavat sitä.”

Mitä puoluesihteerin valitsijan kannattaa miettiä?

”Puoluesihteeri johtaa puolueen toimintaa. Valitse sellainen, jolla on visio siitä, mitä vihreät on ja miten tavoitteisiin päästään. Äänestä sitä, jonka vision kanssa olet samaa mieltä ja sitä, joka on hyvä henkilöstöjohtaja.”

vihreät 




Viite