Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

mapdwell.com

Solar System -kartta.
Oma voimala. Tämän harjakattoisen rakennuksen katon eteläpuolelle mahtuisi esimerkiksi 4 600 watin aurinkopaneelisto, jonka hinnaksi tulisi 14 200 dollaria. Sen tuottaman sähkön arvo kattaisi kustannukset kuudessa vuodessa. Keltaiset pisteet kuvaavat parhaiten tuottavia neliöitä.mapdwell.com

Oma voimala. Tämän harjakattoisen rakennuksen katon eteläpuolelle mahtuisi esimerkiksi 4 600 watin aurinkopaneelisto, jonka hinnaksi tulisi 14 200 dollaria. Sen tuottaman sähkön arvo kattaisi kustannukset kuudessa vuodessa. Keltaiset pisteet kuvaavat parhaiten tuottavia neliöitä.

MIT:ssa kehitettiin edistyksellinen aurinkoatlas

6.6.2013 9.21

Lasse Leipola

Aurinkopaneelien ja tuulivoimaloiden potentiaalia on pyritty kartoittamaan jo vuosia erilaisin menetelmin. Esimerkiksi Suomessa valmistui vuonna 2009 koko maan tuulivoimapotentiaalia kartoittanut Tuuliatlas.

MIT:n tutkijat ovat nyt kehittäneet menetelmän, jolla voidaan tehdä huipputarkkoja arvioita aurinkopaneelien mahdollisuuksista jopa yksittäisen rakennuksen katon eri osissa. He tekivät Cambridgessä yhteensä 17 000 rakennusta käsittävästä alueesta kolmiulotteisen kartan, jonka avulla he laskivat alueen säätilastot huomioiden jokaisen kattoneliömetrin aurinkovoimapotentiaalin.

Tähän mallinnukseen perustuvalla Solar System -verkkosovelluksella voi tarkistaa jokaisen alueella olevan rakennuksen aurinkovoimapotentiaalin. Työkalu arvioi aurinkopaneelien hinnan ja vuosittaisen sähkötuoton ja laskee näiden perusteella, kuinka kauan kestää, kunnes investointi maksaa itsensä takaisin.

Treehugger-sivuston mukaan työkalu arvioi vielä tässä vaiheessa, että paneelit asennetaan katon suuntaisesti, mutta myöhemmin laskuria on tarkoitus laajentaa siten, että se huomioi myös paneelin kallistamisen optimaaliseen kulmaan.

aurinkoenergia 
Viite