Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Monipuolinen pelto on luonnon ja kukkaron voitto

21.5.2010 13.52

Saija Räsänen

Viljelykasvistoltaan monipuolinen tuotanto pitää yllä luonnon monimuotoisuutta, mutta on myös viljelijälle taloudellisesti kannattavaa, tiedottaa Maa- ja metsätalouden tutkimuskeskus MTT huomenna lauantaina vietettävän kansainvälisen biodiversiteettipäivän aattona.

MTT on selvittänyt Monisopu-hankkeessaan, kuinka paljon Suomessa käytetään viljelykiertoa ja kuinka kannattavaa monipuolinen kierto on. Selvityksen mukaan viidesosalla viljelyhehtaareista kierto on monipuolista, eli neljän vuoden aikana on viljelty useampaa kasvilajia.

Aiemmin ei ole ollut selvää, hyödyttääkö monipuolinen viljely myös viljelijää. MTT:n erikoistutkija Marjo Keskitalon mukaan nyt saadut tulokset osoittavat, että edellisen vuoden viljelylajit vaikuttavat odotettua enemmän seuraavan vuoden satoon.

Viljelykiertoon satsaaminen on järkevää siksikin, että monipuolinen kasvintuotanto kestää ilmaston muutoksia paremmin kuin yksipuolinen.

”Lajistoltaan rikas kasvintuotanto on myös geenivarojen ylläpitoa, erityisesti silloin kun suositaan harvinaisempia viljelykasveja. Tämä vaikuttaa koko elintarvikeketjuun ja kuluttajaa kiinnostavat tuotevalikoimat monipuolistuvat ja paranevat”, Keskitalo sanoo MTT:n tiedotteessa.

maatalous  monimuotoisuus 
Viite