Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

MTK näkee ”vaaran elementtejä” ilmastolaissa ja tyrmää toisenkin uudistuksen

16.10.2012 16.09

Lasse Leipola

Suomen turvevarat ovat hyödynnettävissä kestävästi ilman ympäristönsuojelulain uudistusta, linjasi MTK:n johtokunta kokouksessaan tänään tiistaina. Ympäristöministeriössä valmisteltavan uudistuksen on määrä valmistua ensi vuoden loppuun mennessä.

”Mittavat turvevarat ovat merkittävä kotimainen raaka-aine, josta riittää kyytipoikaa puunpoltolle. Turve on erittäin tärkeä myös tuotantoeläinten hyvinvoinnille. Turve on luonnonmukainen kuivike eikä se ole korvattavissa”, MTK:n tiedotteessa todetaan.

Järjestön mukaan luonnonarvon käsite ei istu ympäristönsuojelulakiin, jossa se MTK:n mukaan vahingoittaisi turhaan maaseutuelinkeinojen ympäristöluvituksia ja vaarantaisi maanomistajan oikeusturvan. Yksi lakiuudistuksen tavoitteista on huomioida luontoarvot ympäristölupaprosessissa.

MTK ottaa tiedotteessaan kantaa myös ilmastolakiin, jota valmistellaan parhaillaan ympäristöministeriössä.

”MTK pitää ilmastolakia täysin tarpeettomana ja näkee siinä vaaran elementtejä maaseutuelinkeinoihin. Tätä ennakoivat kansainväliset sitoumukset, jotka eivät tee oikeutta luonnonvarojemme hiilensidontakyvylle. Metsät ovat merkittävä hiilen nielu ja tämä tosiasia pitää tunnustaa”, järjestön tiedotteessa todetaan.

luonnonsuojelu  ilmastolaki 
Viite