Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

MTV3:n kummallinen galluptulos: ”Painottamaton tulos on yleensä ihan väärin”

24.5.2012 11.50

Lasse Leipola

MTV3:n eilen keskiviikkona julkaisema kunnalisvaaligallup on herättänyt runsaasti ihmettelyä. Varsinaisten korjattujen tulosten ja painottamattomien tulosten ero on melko suuri – varsinkin sdp:n ja perussuomalaisten kohdalla.

Korjauskertoimilla demarien kannatus on noussut 16,5 prosentista 21 prosenttiin. Perussuomalaisten kannatus puolestaan on pudonnut 12,1 prosenttiin. Korjauskertoin on laskettu kysymällä vastaajilta, mitä puoluetta he aiemmissa kunnallisvaaleissa äänestivät.

”Mielipidetiedustelut tehdään mahdollisimman halvasti ja siksi niiden otos on vääristynyt, tilastotieteen kielellä harhainen. Vain osa haastateltavista tavoitetaan ja tavoitetuista vain osa vastaa. Kokoomuslainen on todennäköisemmin ulkomailla kuin keskustalainen ja erityisesti aiemmin kommunistit salasivat puoluekantansa. Raaka, painottamaton tulos on yleensä ihan väärin”, kommentoi vihreiden kansanedustaja, tilastotieteilijä Osmo Soininvaara blogissaan.

Hän arvioi, että tuloksia sekoittavat muun muassa ne, jotka eivät äänestäneet edellisissä vaaleissa, sekä ne, jotka muistivat väärin tai eivät tunnustaneet, ketä äänestivät edellisellä kerralla.

”Kyse ei ollut otantavirheestä vaan siitä, että perussuomalaisten kannattajat vastasivat väärin kysymykseen äänestämisestään viime kunnallisvaaleissa. Niin varmaan vastaisivat muutkin, mutta tällä ei ollut niin väliä, koska kunnallisvaalien ja eduskuntavaalien tuloksella ei ollut niin suurta eroa. Väittäisin kuitenkin, että MTV3:n korjattu tulos yliarvioi demarien kannatusta samasta syystä kun se aliarvioi perussuomalaisten kannatusta”, Soininvaara pohtii.

Vihreiden kannatus on korjatussa versiossa 9 prosenttia ja korjaamattomassa 12,7 prosenttia. Kokoomus on molemmissa tuloksissa suurin puolue noin 23 prosentin kannatuksella.

kuntavaalit 
Viite