Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Myös tällaiset asiat löytyvät vihreiden kohuohjelmasta

26.11.2012 9.15

Lasse Leipola

Vihreiden puoluevaltuuskunnan eilen sunnuntaina hyväksymässä demokratiaohjelmassa vaaditaan avoimempaa ja suorempaa päätöksentekoa. Puolue esittää muun muassa, että valiokuntien ja lautakuntien sekä valtioneuvoston ja EU-ministerineuvoston kokoukset on muutettava avoimiksi sekä streamattava sellaisenaan nettiin.

”Asioista sovitaan käytännössä jo nyt muualla kuin virallisissa toimielimissä. Avoimuus saisi poliitikot perustelemaan päätöksensä julkisesti”, ohjelmatyöryhmää johtanut demokratia-aktivisti Erkki Perälä sanoo vihreiden tiedotteessa.

Eniten kohua herätti ehdotus siitä, että vaaleilla valittavien poliitikkojen peräkkäisten kausien määrä rajattaisiin kolmeen. Lailla estettäisiin tämän lisäksi muun muassa se, että sama henkilö voisi toimia sekä ministerinä että kunnanvaltuutettuna tai kansanedustajana.

”On tärkeää, ettei valta keskity liiaksi yksille ja samoille henkilöille. Yhteiset pelisäännöt pitäisi saada koskemaan kaikkia puolueita”, Perälä sanoo.

Ylen mukaan muiden hallituspuolueiden puoluesihteerit suhtautuvat ehdotukseen nihkeästi.

”En pidä hyvänä mahdollisuutta, että jos joku nauttii kansan luottamusta, niin sitä lähdettäisiin rajoittamaan”, kokoomuksen Taru Tujunen sanoo.

Vihreiden demokratiaohjelmassa esitetään myös pormestareita kuntiin, kunnanosavaltuustoja, paikallisbudjetteja ja sitovia kansanäänestyksiä, äänioikeusikärajan laskemista 16 ikävuoteen, vaalijärjestelmän muuttamista suhteellisemmaksi sekä sitä, että eurovaaleissa osa mepeistä voitaisiin valita ylikansallisilta listoilta.

”Haluamme siirtää valtaa puolueilta ihmisille”, Perälä sanoo.

vihreät  demokratia 
Viite