Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Myrkyn silmässä. Merentutkimus aiotaan tulevaisuudessa keskittää Merikeskukseen. SXC

Myrkyn silmässä. Merentutkimus aiotaan tulevaisuudessa keskittää Merikeskukseen.

Myrskyisä eduskunta hajottanee Merentutkimuslaitoksen

4.12.2008 14.32

Lasse Leipola

Sekä oppositio- että hallituspuolueiden edustajat kritisoivat eilen keskiviikkona rajusti hallituksen suunnitelmia Merentutkimuslaitoksen hajottamisesta.

Hallituksen esityksen mukaan laitoksen tehtävät jaetaan Suomen ympäristökeskus Syken ja Ilmatieteen laitoksen kesken. Merentutkimus keskitettäisiin mahdollisesti myöhemmin Viikkiin perustettavaan Merikeskukseen.

Liikenneministeri Anu Vehviläisen (kesk) esittelemää ehdotusta on puolusteltu muun muassa sillä, että Sykelle kuuluva rannikkoalueiden ja Merentutkimuslaitokselle kuuluva avomerentutkimus yhdistettäisiin.

”En voi ymmärtää, miksi mennään korjaamaan ehjää”, hämmästeli kokoomuksen Sirpa Asko-Seljavaara.

Eduskunta äänestää Merentutkimuslaitoksen kohtalosta ensi viikolla. Voimakkaasta vastustuksesta huolimatta ehdotuksen uskotaan menevän läpi.

”Kyllä esitys menee läpi. Sehän on hallituksen esitys, jota hallituspuolueet tukevat”, liikenneministeri Vehviläisen erityisavustaja Kari Jääskeläinen arvioi.

Täysistunnossa
sanottua

Sirpa Asko-Seljavaara (kok):

”Merentutkimuslaitoksen lopettamisessa ei ole mitään selkeää päämäärää Itämeren tutkimuksen parantamiseksi, ei ainakaan tällä hetkellä, päinvastoin. Välivaiheessa, kun Merikeskusta ei ole vielä saatu pystytettyä, seuraa paha hajaannus ja merentutkimus kärsii kansainvälisesti ja kansallisesti.”

Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk):

”Te tiedätte, ketkä tässä salissa olette, että meillä niitä rannikkovesiä tutkivat Suomen ympäristökeskus ja Merentutkimuslaitos, siellä keskemmällä olevia vesiä. Eli voi sanoa, että asia on todella veteen piirretty viiva. Uskon, että tätä kautta me saamme voimakkaampaa, laajempaa merentutkimusta osana ympäristöntutkimusta.”

Martti Korhonen (vas):

”Pitää sanoa, kun ministeri käytti monta kertaa sanaa "uskon", että minäkin uskon. Mutta minä uskon vähän eri asiaan. Minäkin allekirjoitin vastalauseen ja olin sen vastalauseen mukana, koska tämähän on hyvin pitkälle vähän tällainen uskon asia, mihin tässä nyt sitten uskotaan.”

Timo Soini (ps):

”Kyllä on jokseenkin huvittavaa kuunnella hallituskumppanien keskustan ja vihreitten puheita tässä asiassa. Ei luulisi, että ollaan kumppaneita. Vihreä puudeli istuu keskustalaisen ministerin sylissä ja kehrää ja hyväksyy kaiken mukisematta. Tällaisten puheiden pitäminen, että me emme kannata, olemme kriittisiä, on aivan turhaa."

"Jos ei kerran kannata, niin kannattaa hylkäystä. Tästähän tässä on kysymys. Hallitus sanoo, että otetta vahvistetaan. Nimenomaan, Itämerta otetaan nyt kurkusta kiinni. Se, mikä on vielä jäljellä, niin sekin pirstotaan.”

meri 


Lisää aiheesta:



Viite