Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Helmipöllö.
Päiväunilla. Herttoniemessä sunnuntaina nukkunut helmipöllö ei näyttänyt välittävän sitä tarkkailleista ihmisistä.Sammeli Heikkinen

Päiväunilla. Herttoniemessä sunnuntaina nukkunut helmipöllö ei näyttänyt välittävän sitä tarkkailleista ihmisistä.

Myyräkato ajoi metsien asukkaat Helsinkiin – suurta vaellusta ei käynnissä.

21.1.2013 10.31

Sammeli Heikkinen

Huono myyrätilanne on ajanut pöllöjä vaellukselle. Esimerkiksi Helsingin Viikissä ja Herttoniemessä havaitut lapinpöllö ja helmipöllö lienevät saapuneet outoon ympäristöön saaliin perässä.

Ihmisten ilmoille tulleet pöllöt kiinnostavat lintuharrastajia, kuvaajia ja ohikulkijoita. Huomio voi kuitenkin haitata eläimen ravinnonhankintaa.

Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved sanoo, että Uudellemaalle on asettunut talveksi hiiripöllöjä ja lapinpöllöjä on havaittu useita.

"Tavallisena talvena lapinpöllöjä ei oikeastaan nähdä. Mitään laajaa vaellusta ei näytä kuitenkaan olevan käynnissä. 1980-luvun puolivälissä oli esimerkiksi tilanne, että pelkästään Suomenlinnassa oli useita lapinpöllöjä."

Helmipöllöt olivat viime syksynä liikkeellä poikkeuksellisin suurin joukoin. Södersvedin mukaan esimerkiksi Hangon lintuasemalla rengastettiin pari sataa helmipöllöä. Kyseessä olivat vaeltavat linnut, sillä Uudellamaalla on pesinyt viime vuosina hyvin vähän helmipöllöjä.

Kaupunkiin tulevat pöllöt saavat peräänsä erityisesti lintuharrastajia ja kuvaajia. Sunnuntaina helmipöllön löysi Herttoniemestä helposti, sillä sen nukkumapuun alla oli kiikaroimassa ja kuvaamassa useita ihmisiä. Södersvedin mukaan pöllöille voi olla haittaa suuresta kiinnostuksesta.

"Helmipöllö on yöaktiivinen, joten sitä haittaa lähinnä, jos sen lepo häiriintyy päivällä, eli jos se joutuu vaikkapa vaihtamaan nukkumapaikkaa. Lapinpöllön kohdalla ongelma voi olla suurempi, sillä se saalistaa myös päivällä."

Siten katsojajoukot voivat häiritä lapinpöllön saalistusta. Ja saalistamisesta tietenkin riippuu pöllön henki. Södersved arvioi, että suurinta häiriötä on yli-innokkaista kuvaajista.

"Yksi kuvaaja ei vielä haittaa, mutta kun kuvaajia on useita, niin siinä voi mennä koko vuorokauden valoisa aika."

Pöllöjä tarkkaillessa Södersved kehottaa pitämään lintuihin sellaisen etäisyyden, ettei niiden normaalielämä häiriinny.

luonto  lapinpöllö  helmipöllö 
Viite