Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Näin öljykriisi näkyisi Suomessa

10.3.2011 14.53

Noora Jussila

Jos Arabimaiden levottomuudet aiheuttavat uuden, maailmanlaajuisen öljykriisin, ne vaikuttavat väistämättä myös Suomeen. Öljyn hintapiikki voisi johtaa uuteen maailmantalouden taantumaan, jonka mukana Suomikin vaipuisi lamaan.

Britanniassa on laskettu uuden 1970-luvun kaltaisen öljykriisin maksavan maan kansantaloudelle 45 miljardia puntaa kahdessa vuodessa.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtavan ekonomistin Penna Urrilan mukaan öljykriisin lasku Suomelle voisi karkeasti laskien olla noin neljä miljardia euroa.

1970-luvun öljykriisissä Suomea auttoi kauppa Neuvostoliiton kanssa. Kauppa haluttiin pitää tasapainossa, joten kun Suomen öljylasku kasvoi, kasvoi samalla Neuvostoliiton vientikysyntä.

”Nyt lieventävä seikka voisi olla se, että viemme paljon Venäjälle ja Venäjän taloudelle menee sitä paremmin mitä korkeampi öljyn hinta on”, Urrila sanoo.

Öljyn nykyiset hinnat eivät Urrilan mukaan vielä aiheuta maailmanlaajuista öljykriisiä. Tilanne voi kuitenkin muuttua, jos levottomuudet leviävät Lähi-idän suurimpiin öljyntuottajiin, Saudi-Arabiaan ja Persianlahden maihin.

Urrila ei usko öljyn hinnan nousun tuovan enää suuria muutoksia Suomen ilmastopolitiikkaan.

”Öljyn hinta on ollut vuoden 2005 jälkeen niin korkealla, että öljyriippuvuuden vähentäminen on kaikilla suurilla yrityksillä agendalla. Raha on kova konsultti.”

öljy 


Lisää aiheesta:Viite